Gündem

"Yapılanlar ikinciyi seçtirme tuzağı izlenimi yarattı; YSK'ya güven, iyice tükendi"

"YSK, bu farklılığı nasıl açıklıyor, bilmek istiyoruz"

11 Nisan 2019 15:42

Avukat Turgut Kazan, 31 Mart yerel seçiminde sandıktan birinci çıktığı hâlde mazbataları verilmeyen belediye başkanları için 30 yıl önceki içtihatı birleştirme kararını hatırlattı. Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) tepki gösteren Kazan, "Yapılanlar ikinciyi seçtirme tuzağı izlenimi yaratmıştır ki, YSK’ya güveni iyice tüketmiştir" dedi. 

YSK seçime girmesine müsaade ettiği, KHK ile kamudan atılan ve 31 Mart'ta belediye başkanı seçilen kişilere mazbata verilmeyeceğini açıklamıştı. Dün yapılan açıklamada mazbataların seçimi ikinci sırada tamamlayanlara verileceği duyurulmuştu.

TIKLAYIN | YSK açıkladı: KHK'lı belediye başkanlarına mazbata verilmeyecek

Eski İstanbul Barosu Başkanı da olan avukat Turgut Kazan YSK'nın işlettiği sürece tepki gösterdi; 30 yıl önce İçtihadı Birlerleştirme Genel Kurulu tarafından verilen kararı hatırlattı. 

Kazan, kamudan atılanlar için verilen kararda, "Anayasanın 70, 10, 15, 122. maddelerine atıfla 'bir daha çalıştırılamaz' kuralının, ancak sıkıyönetim süresiyle sınırlı olacağı kabul edildi" ifadesinin yer aldığını bildirdi. 

Kişisel Twitter hesabı üzerinden YSK kararını eleştiren Kazan şunları kaydetti: 

"YSK’nın KHK’lılarla ilgili kararı tam bir keyfiliktir. Çünkü, Danıştay İçtihadı Birleştirme kararı var. Orada 1402’liklerle ilgili böyle bir yasağın, o dönem sona erince artık uygulanamayacağı anlatılıyor. İçtihatı Birleştirme kararına da uyulmayacaksa, bu nasıl bir hukuk devleti?"

"Sıkıyönetim süresiyle sınırlıydı"

"Evren diktatörlüğünde sıkıyönetim komutanı dilediği kişinin işine son verdirebiliyordu. Ve 2766 sayılı yasayla onların 'bir daha kamu hizmetinde çalıştırılamayacağı' kuralı getirildi. Ama sıkıyönetim kalkınca, bırakalım başka kamu hizmetini, önceki işine iade tartışmaları başladı."

"Danıştay dairelerinden farklı kararlar çıkınca, içtihadı birleştirme ihtiyacı doğdu. İşte, 07.12.1989 gün ve 4 sayılı bu kararda, Anayasanın 70, 10, 15, 122. maddelerine atıfla 'bir daha çalıştırılamaz' kuralının, ancak sıkıyönetim süresiyle sınırlı olacağı kabul edildi."


(1402'likler)

"Ömür boyu sürdürülmesi mümkün değil"

"Dolayısıyla, OHAL KHK’larıyla işine son verilenler için de, bu içtihada uyulması gerekir. OHAL kalktığına göre, böyle bir yasağın ömür boyu sürdürülmesi mümkün değildir."

"Kararda milletvekilliği ve yerel seçim yasalarındaki 'seçim yeterliği' ele alınıyor. Ve işlerine son verilenlerin bu görevlere seçilebileceği anlatılıyor. Böylece, daha geniş anlamda kamu hizmeti sayılan bu görevlere seçilmelerine engel bulunmadığı belirtilmiş oluyor."

"Bilmek istiyoruz"

"Nitekim, 24 Haziran seçimlerinde KHK’lılardan seçilenler oldu. Mazbatalarını aldılar, milletvekilliği yapıyorlar. YSK bu farklılığı nasıl açıklıyor, bilmek istiyoruz. Eğer, görüş değiştirdiyse, niye değiştirdi ve adaylık aşamasında neden sessiz kaldı?"

"30 yıl önceki yargı kararına bakınca, bugün yaşadıklarımızdan utanıyorum. Yapılanlar ikinciyi seçtirme tuzağı izlenimi yaratmıştır ki, YSK’ya güveni iyice tüketmiştir. Kendilerine ve kamuoyuna duyurmayı görev sayıyorum." 

Danıştay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu’nun 7 Aralık 1989 tarihli kararı için tıklayın