Ekonomi

WSJ anketi: Ekonomistlerin yüzde 61'i ABD'nin resesyona girmesini bekliyor

Yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 3,1 seviyesinde

15 Ocak 2023 15:58

ABD'de gerileyen enflasyona rağmen ekonomistler, faizlerin yüksek kalmasını ve dünyanın en büyük ekonomisinin hafif resesyona girmesini öngörüyor.

Wall Street Journal'ın anketine göre ekonomistlerin yüzde 61'i ABD'nin 12 ay içerisinde resesyona girmesini bekliyor. Aynı oran, ekim ayında yapılan ankette yüzde 63 seviyesindeydi. Haberde, yüzde 61'lik oranın, ülkenin resesyonda olmadığı dönemlerde yapılan anketlere göre çok yüksek olduğu detayına yer verildi. 

Aralık ayı verilerine göre yüzde 6,5'a gerileyen enflasyonun (TÜFE) yıl sonu yüzde 3,1'e gerilemesi tahimn ediliyor. 2024 yılı sonu enflasyon tahmini ise yüzde 2,4 olarak gerçekleşti.

İki çeyrek üst üste daralma beklenmiyor

Ekonomistler, yılın ilk çeyreğinde ülkenin yüzde 0,1 büyümesini bekliyor. Yılın ikinci çeyreğinde ABD ekonomisinin yüzde 0,4'lük daralması öngörülürken, üçüncü çeyrekte yüzde 0, son çeyrekte ise yüzde 0,6 büyüme bekleniyor. 

Ankete göre, Fed'in yüzde 4,25 - yüzde 4,50 aralığında olan faizi yüzde 5'e kadar yükseltmesi bekleniyor. Fed yetkililerinden gelen "Bu yıl faiz indirimi yok" çıkışlarına rağmen ekonomistlerin yüzde 51'i Fed'in bu yıl faizleri düşürmesini bekliyor. Önceki ankette bu oran yüzde 60 seviyesindeydi. 

Faiz indirimleri beklentisinin en yüksek olduğu çeyrek 2024 yılının ilk çeyreği olurken, bu yılın son çeyreği ikinci, bu yılın üçüncü çeyreği ise üçüncü sırada yer aldı.