Dünya

Wikileaks kurucusu Assange, Kral Charles'ı tutuklu bulunduğu cezaevine davet etti: "Krallara layık bir tecrübe"

06 Mayıs 2023 11:29

T24 Dış Haberler

ABD'ye iadesi gündemde olan ve Britanya'da Belmarsh Cezaevi'nde tutuklu bulunan Wikileaks'in kurucusu ve eski Genel Yayın Yönetmeni Julian Assange, taç giyme töreninden önce Britanya ve İngiliz Milletler Topluluğu Kralı III. Charles'ı kendisini ziyaret etmeye davet etti.

Kral için kaleme aldığı açık mektup, Assange'ın 4 yıl önce hapse girmesinden bu yana yayımladığı ilk belge ve kendisinin Belmarsh'ta yaşadıklarını detaylandırıyor.

Assange, "Taç giyme töreniniz vasıtasıyla kralım, bu önemli anı krallığınız içindeki krallığınızı ziyaret ederek taçlandırmanızın uygun olacağını düşündüm: Krallığın Belmarsh Cezaevi" yazdı.

Mektupta kinayeli bir dil kullanan Assange, "Bir insan, bir toplumun seviyesini tutuklularına nasıl davrandığıyla anlayabilir. Sizin Krallığınız gerçekten bu konuda çok gelişmiş durumda" dedi.

Assange, "Burada 687 tane sadık kulunuz yatıyor. Birleşik Krallık'ın Avrupa'da en çok tutukluya sahip olan ülke olma rekorunu destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Tutukluların günlük öğünlerine 2 pound harcandığına dikkati çeken Assange, kendilerine "ağız sulandırıcı yemekler" sunulduğunu söyledi. 

Assange, "Utanmış bir yabancı liderin ricasıyla krallığınızın keyifine bu dünya seviyesinde kurumda yatmaktan gurur duyuyorum. Bolsonaro'nun Brezilyası'na iade edilmemek için kendini battaniyesiyle asan arkadaşım Manoel Santos'a da saygılarınızı sunabilirsiniz" dedi.

"Size, krallara layık bir onur için, Krallığınızın Belmarsh Cezaevi'ne çağırıyorum" diyen Assange, mektubunu sonlandırırken, "Umarım krallığının için merhamet kuzey ışığınız olur, hem Belmarsh'ta hem de onun dışında" ifadesini kullandı.