Gündem

"Whatsapp'tan gelen talimatlar Mehmet Soysal tarafından GYY'lere yönlendiriliyor, itiraz da gelmiyor"

Deneyimli gazeteci Faruk Bildirici, Hürriyet'ten ayrılma sürecini anlattı

01 Nisan 2019 14:21

Gazeteci Faruk Bildirici, Hürriyet gazetesinde tam 9 yıl okur temsilciliği yaptı. Gazeteye yönelik eleştirileri köşesine taşıdı. Gazete Demirören grubuna geçince bir süre sonra gazeteden ayrıldı. Bildirci, ayrılma sürecini T24 Seçim Ekranı'nda Hakan Aksay'a anlattı. Yerel seçim sürecinde medyanın durumunu değerlendiren Bildirici "Üzüntüm kendim için değil gazetem ve gazetecilik mesleği için" dedi. Bildirici, Hürriyet'teki işleyişe dair de bilgiler verdi, "talimatlarla haberler yapılıyor, çıkarılıyordu" ifadelerini kullandı. 

Bildirici yönetim değişikliği sonrası ilk uyarının uzun yıllar beraber çalıştığı ve Hürriyet'in genel yayın yönetmenliği görevini sürdüren Vahap Munyar'dan geldiğini söyledi. O günleri şöyle anlattı: 

"15 Aralıkta Vahap Munyar beni İstanbul’a çağırdı, kendisiyle görüştük.  Gazete yönetiminin gazeteyi eleştirmemi istemediğini, yalnızca genel medya yazıları yazmamı istediğini söyledi. Ben de kendisine bunu yapamayacağımı çünkü ombudsmanın görevinin özeleştiri yapmak olduğunu söyledim. 'Ben de 39 yıldır gazeteciyim 9 yıldır ombusdmanlık yapıyorum, şu anda benden istediğiniz şey, kendi itibarımı yok etmek, kendi kendimi yok etmem. Yani diyorsunuz ki burada otur maaşını al, ama bir yandan da top çevir genel yazılar yaz, ben bunu yapamam' dedim. Öyleyse köşe yazısı yaz dediler. Ben 'köşe yazısı yazsam da aynı şey olacak o zaman da şurayı yazma, burayı yazma diyeceksiniz' deyince ısrar ettiler. Ben de dedim ki 'siz en iyisi beni atın, siz de rahat edin ben de rahat edeyim'. O konuşma orada bitti, ben de Ankara’ya döndüm. 16 Aralık’ta veda yazımı yazdım ve gazeteyi eleştirmeye devam ettim. Mart başında Vahap Munyar beni yeniden aradı ve dedi ki 'biz sana söylemiştik, sen gazetenin söylediğini yapmadın dolayısıyla yönetim seninle yolları ayırıyor ve okur temsilciğini de kaldırıyor' dedi. İki şey istedim; adil bir tazminat ve veda yazısı..."

"Mehmet Soysal girecek haberleri tek tek kontrol ediyor "

Bildirici, medya kuruluşlarının seçime giden süreçte nasıl bir sınav verdiğini değerlendirirken, Demirören Medya Grup Başkanı Mehmet Soysal'ın bütün haberleri tek tek kontrol ettiğini söyledi. Soysal'ın nasıl çalıştığını şöyle anlattı:

"Tepede Mehmet Soysal var. Soysal girecek haberleri tek tek kontrol ediyor. Ve hatta bazı haberler prova baskılarda yer almasına rağmen sonradan çıkarılıyor, Mehmet Soysal, bazı muhalefet haberlerinde cümleleri ayıklayabiliyor. Örneğin boşanma davalarının çoğaldığına dair bir haber bile Soysal’ı rahatsız ediyor. Saray’dan gelen telefonlar var. O telefonlar bazı haberlerin girmesi ya da girmemesini sağlıyor. Saray’daki rahatsızlıklar bildiriliyor.

Demirören medya grubunun üst düzey yöneticilerinin dahil olduğu bir Whatsapp grubu var. Soysal buraya gelen talimatları diğerlerine iletiyor. İlettiği talimatlar gazete genel yayın yönetmenleri tarafından asla olumsuz karşılanmıyor."