Gündem
BBC Türkçe

Washington Post: Trump, ikili görüşmede Erdoğan'a yeni bir paket sunacak

İki liderin TSİ 23.10'da ortak basın toplantısı düzenlemesi planlanıyor

13 Kasım 2019 18:51

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Washington'da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşecek. İki liderin TSİ 23.10'da ortak basın toplantısı düzenlemesi planlanıyor.

Amerikan Washington Post gazetesi bugünkü haberinde, Trump'ın Erdoğan'a ikili görüşmede yeni bir paket sunacağını yazdı.

TIKLAYIN - Trump ile Erdoğan arasındaki zirveye saatler kaldı

Gazeteye göre Trump geçen hafta Erdoğan'a gönderdiği mektupta, 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması ve ABD'nin Türkiye'ye yaptırımlarının engellenmesi için yeni öneriler sundu.

Washington Post'a konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, S-400'lerin durumunun görüşmede gündeme geleceğini, Türkiye'nin bu sistemi F-35'lere erişimi olacak bir şekilde operasyonel hale getirmemesi ve ABD'nin de bunu denetlemesine izin verilmesi durumunda Türkiye'nin F-35 programına yeniden dahil edilebileceğini söyledi.

Trump-Erdoğan görüşmesinin ana gündem maddesinin Suriye'deki gelişmeler olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Türkiye'den yola çıkmadan önce yaptığı basın toplantısında, "Ziyareti ilişkilerin sancılı bir döneminde yapıyoruz. Terörle mücadele, ekonomik ilişkiler ele alınacak. FETÖ terör örgütü meselesi de ele alacağımız konular arasında en üst sıralardadır" demişti.

Erdoğan, Trump'a güvenli bölge konusunda hazırladığı belgeleri, planları ve projeleri göstereceğini söylemiş ve "Yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz. Terör örgütleri bölgeden çekilmedi. Ne Rusya, ne ABD terör örgütlerini temizleyemedi" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye-ABD ilişkilerini etkileyen S-400 füze savunma sistemi ve F-35 uçaklarının alımına dair konuların da masada olması bekleniyor.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeleri dün Başkan Donald Trump'a yazdıkları bir mektupta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyaretine karşı çıktıklarını ifade etmiş, Trump'a ziyareti iptal etmesi çağrısı yapmışlardı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir