Ekonomi

Vergiler tahsil edilemiyor: Eylül ayına kadar tahakkuk eden vergi borcunun yüzde 71,3’ü hazinenin kasasına girdi

Tahakkuk tahsilat oranı en iyi olan vergilerin başında ÖTV geliyor

27 Ekim 2019 11:53

Türkiye son 1 yıldır ciddi bir bütçe krizi yaşıyor. Son yıllarda yaşanan bir sorun da gittikçe gün yüzüne çıkmaya başladı. Türkiye’de mükellefin vergi borcu hesaplanıyor, borç mükellefe tebliğ ediliyor, mükellef borca itiraz etmiyorsa vergi belli bir süre sonra tahakkuk ediyor. Başka bir deyişle vergi artık ödenme ya da tahsilat aşamasına geçiyor. Vergi sistemindeki sorun da buradan başlıyor. Tahakkuk eden yani ödeme aşamasına gelen vergiler tahsil edilemiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün verileri  durumu gözler önüne seriyor.

BirGün'den Ozan Gündoğdu'nun haberine göre Genel Müdürlüğün verilerine göre bu yıl eylül ayına dek 680,6 milyar lira vergi tahakkuku gerçekleşti. Yani bu tutarda vergi borcu mükelleflere tebliğ edildi ve mükellefler bu vergi borcuna itiraz etmeyerek tahsilat süreci başladı. Buna karşılık tahakkuk eden vergi borcunun yalnızca yüzde 71,3’ü tahsil edilebildi. Eylül ayına dek tahsil edilebilen toplam vergi tutarı 485,3 milyar lira. Eğer tahakkuk eden vergilerin tümü tahsil edilebilseydi hazinenin kasasına yaklaşık 200 milyar lira girecek ve 85 milyar lira açığı bulunan bütçenin 115 milyar lira fazlası bulunacaktı.

100 liralık KDV’nin 33 lirası tahsil edilebildi

Peki tahsil edilemeyen vergiler daha çok hangi tür vergilerden oluşuyor? Bu konuda en kötü performans KDV’ye ait. Yurt içinde işlem gören mallarda tahakkuk eden KDV’nin sadece yüzde 33,4’ü tahsil edilebilmiş durumda. Başka bir deyişle yurttaşlar satın aldıkları mal ve hizmetlerin içinde KDV’ye katlandılar, ancak nihai üretici yurttaştan tahsil ettiği KDV’yi henüz vergi dairesine yatırmadı. 123,4 milyar liralık KDV tahakkukuna karşılık, tahsil edilebilen KDV tutarı 41,2 milyar liraya sınırlı kaldı. Hükümet sadece tahakkuk eden KDV’yi tahsil edebilseydi bütçe açığı neredeyse kapanacaktı. 

Türk vergi sistemindeki başlıca vergilerde tahakkuk tahsilat oranları şu şekilde; 

Gelir vergisi: yüzde 71,3
Tahakkuk: 163,9 milyar lira
Tahsilat: 116,9 milyar lira
 
Kurumlar vergisi: yüzde 68,8
Tahakkuk: 80,6 milyar lira 
Tahsilat: 55,4 milyar lira

Motorlu taşıtlar vergisi : yüzde 62,2
Tahakkuk: 20,7 milyar lira
Tahsilat: 12,9 milyar lira

Özel Tüketim Vergisi: yüzde 86,3
Tahakkuk: 123,2 milyar lira
Tahsilat: 106,4 milyar lira

Yurtiçinde toplanan Katma değer vergisi: yüzde 33,4
Tahakkuk: 123,4 milyar lira
Tahsilat: 41,2 milyar lira

Damga vergisi: yüzde 65
Tahakkuk: 21 milyar lira
Tahsilat: 13,7 milyar lira

Tahakkuk tahsilat oranı düşünüldüğünde performansı en iyi olan vergilerin başına özel tüketim vergisi (ÖTV) geliyor. ÖTV’nin tahakkuk tahsilat oranı yüzde 86,3. Buna karşılık ÖTV’nin konu olduğu mallarda da tahakkuk tahsilat oranı en yüksek olan ürün tütün ürünleri. Eylül ayına dek tütün ürünlerinde 39,7 milyar liralık ÖTV tahakkuk ederken bu tutarın 38,9’u hazine’nin kasasına girmiş durumda.