Gündem

Vergi uzmanı Ozan Bingöl: Yeniden değerleme oranında tarihi rekor geliyor, önlem alınmazsa vergi ve cezalar fena can yakacak

03 Ağustos 2022 14:10

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, trafik cezası, emlak vergisi, harç gibi ödeneklere getirilen zam oranı olan "yeniden değerleme oranı"nın tarihi rekor kıracağı görüşünü paylaştığı yazısında, “Önlem alınmazsa vergi ve cezalar fena can yakacak” dedi.

“Yüksek enflasyon dönemlerinde Yeniden Değerleme Oranı toplumun her kesimini doğrudan ve önemli düzeyde etkileyen bir nitelik kazanmaktadır. Özellikle bu yıl pek çok kişi yeniden değerleme oranı kavramı ile daha yakından tanışmak zorunda kalacaktır. Çünkü, vergi, ceza, harç, tarife ve benzeri kalemlere ilişkin maktu tutarlardaki yıllık artışlarda yeniden değerleme oranı esas alınmaktadır” diyen Bingöl, şunları kaydetti:

“2022 yılı yeniden değerleme oranı 1984 yılından beri uygulanan ve hesaplanan bu oran açısından yeni rekora ulaşma potansiyelini fazlası ile bünyesinde taşıyor. Mevcut mevzuat ve veriler ışığında, 2022 yılı için gerçekleşecek bu kadar yüksek yeniden değerleme oranı vatandaşın MTV, emlak vergisi ve diğer vergi kalemleri ile harç ve trafik cezaları başta olmak üzeri diğer pek çok idari para cezası ve yüksek araç muayene ücretleri altında ezilmesi anlamına gelecektir. Yüksek YDO ile vergi ve cezaları yüksek oranda artırmak aynı zamanda 2022 yılının yüksek enflasyonunun bir kısmını 2023 yılına sürüklemek veya bulaştırmak sonucunu da doğuracaktır.”

Yukarıdaki tabloyu paylaşan Bingöl, “Yukarıda yaptığımız simülasyona göre önümüzdeki Ağustos, Eylül ve Ekim aylarının hepsinde enflasyon oranı sıfır oranında gerçekleşse bile 2022 yılı yeniden değerleme oranı %117,33 olacaktır. En kötü senaryoda ise YDO %124,17 olmaktadır. Dolayısıyla önümüzde % 114,71 ila %124,17 arasında çok yüksek oranda yeniden değerleme rakamları söz konusu olacaktır” diye yazdı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.