Ekonomi

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl: KKM'yle mevduatı korudular ama kuru koruyamadılar

"Çiftçi desteklenmezken, sermaye sahibine destek tam gaz"

22 Temmuz 2022 08:27

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, bütçe harcamalarındaki tercihlerin iktidarın zihniyetinin dışa vurumu olduğunu belirtti. Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) bütçeye yükünün şirketlere getirilen sıfırlanan stopaj vergisiyle birlikte 47.7 milyar liraya ulaştığını dile getiren Bingöl, “Bu para, işsizin işsizlik maaşından kesilen damga vergisi ile, dar gelirlinin mutfağındaki tüpe ödediği ÖTV ile, bebek bezindeki KDV ile, ve diğer vergiler sayesinde ödenmiştir. Bu para yoksuldan alınıp varsıla verilmiştir” dedi.

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre Bingöl "Ek bütçe ile KKM için ayrılan 40 milyar liralık ödenek neredeyse yılın ilk altı ayında tükenmiştir. Sayın Bakan geçen aylarda KKM'nin bütçeye maliyetinin 12.5 milyar lira ile sınırlı kalacağını söylemişti. Umarım ekonomi yönetiminde bulunanlar bu gidişatın farkındadırlar! Ve anlaşılan o ki; KKM ile mevduatı korudular ama kuru koruyamadılar" ifadelerini kullandı.

"Tasarruf olmadan vergi yükü azalmaz"

Bütçede görülemeyen tek şeyin tasarruf olduğunu söyleyen Dr. Ozan Bingöl, baskı ve cilt giderlerinin ocakta 58.5 milyon lira iken haziran ayında 213.7 milyon liraya yükseldiğini belirtti. Bingöl, “Büro mefruşat alım giderleri ocakta sadece 194 bin lira iken haziranda 44 milyon lira oldu. Kamuda tasarruf olmadan vergi yükü azalmaz” dedi.

"Çiftçi desteklenmezken, sermaye sahibine destek tam gaz"

İlk altı aylık bütçede faiz ve KKM'ye 171.8 milyar TL, tarıma 21.4 milyar TL harcandığını ifade eden Dr. Ozan Bingöl, gıda enflasyonunun genel enflasyonun üzerinde gerçekleştiğini hatırlattı. Gıda arz güvenliğinin söz konusu olduğu bir dönem yaşandığını ifade eden Bingöl şöyle dedi:

Bir ortamda desteklenmesi gereken tarım yeterince desteklenmez iken, sermaye sahibi olanlara yönelik destekler son gaz hayata geçiriliyor. Mevduatlar, kazançlar korunuyor, elde edilen gelirden de vergi alınmıyor. Ama çiftçi unutuluyor"