Dünya

Venezuela Büyükelçisi Reyes: Guaido, ABD’ye Venezuela’yı işgal etmesi için açık bir çağrı yapıyor

"Guaido’nun temsil ettiği liderlik tamamen yapay"

18 Mart 2019 08:00

Venezuela’nın Ankara Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes,  Venezuela'da kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden Juan Guaido’nun "ABD’ye Venezuela’yı işgal etmesi için açık bir çağrı yaptığını" ifade etti. Reyes, ayrıca Guaido'nun sırtını "ABD desteğine dayayan" bir liderlik anlayışı olduğunu söyledi.

Cumhuriyet gazetesinden Hüseyin Hayatsever'e konuşan Reyes, şunları söyledi:

“Aslında biz sadece Venezuela’nın değil tüm Latin Amerika’nın geleceği için direniyor ve mücadele ediyoruz. Bugün aslında ABD’nin Latin Amerika’yı arka bahçesi olarak görmesi anlamına gelen Monroe doktrini ile Bolivar doktrininin çatıştığını görüyoruz. Biri tamamen yapay şekilde oluşturulmuş, halk desteğine dayanmayan bir liderlik anlayışı; diğeri ise Hugo Chavez’in mirasçısı olan, Venezuela’yı toplumsal, siyasal ve kültürel açıdan dönüştürmeye dayanan ve şu anda Maduro’nun temsil ettiği liderlik anlayışı. Bu aslında sadece Venezuela için değil, tüm Latin Amerika ve Karayip bölgesi için ideolojik bir temel oluşturuyor. Chavez’in hayata geçirdiği bu projenin temelinde bağımsızlık ve halk egemenliği yatıyor. Guaido’nun temsil ettiği liderlik ise tamamen yapay, halk desteği olmayan ve ABD desteğine dayanan bir liderlik anlayışı. Bu anlayış, bağımsızlıkçı, ulusal egemenlik yanlısı anlayışı parçalamayı amaçlıyor. Hepimizin gördüğü gibi Guaido, ABD’ye Venezuela’yı işgal etmesi için açık bir çağrı yapıyor. Maalesef bu anlayış, Latin Amerika’daki bağımsızlıkçı, ulusal egemenlik yanlısı anlayışa zarar vermeyi de amaçlıyor.”


Cumhuriyet'ten Hüseyin Hayatsever'in Büyükelçi Jose Gregorio Bracho Reyes ile yaptığı söyleşinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.