Gündem

Uzmanlar, tohumlamada ırk uyumu şartının kaldırılmasına ilişkin uyardı: Türkiye sığır varlığı açısından genetik çöplüğüne dönüşebilir

12 Kasım 2019 09:10

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, 3 Kasım’da yayımladığı bir yazıyla, yüksek verimli kültür sığır ırklarının tohumlanmasında ırk uyumu şartını kaldırdığını duyurdu. Buna göre, 5 yaşına (1800 gün) kadar yalnızca kendi ırkı ile tohumlama yapılan “Siyah Alaca, Simental, Montofon ve Jersey” ırkı sığırlarda artık yaş ve ırk uyumuna bakılmaksızın suni tohumlama yapılabilecek. Ancak İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan,  Türkiye’nin sığır varlığı açısından bir “genetik çöplüğü”ne dönüşebileceği uyarısında bulunuyor. 

TÜİK rakamlarına göre, elde edilmiş saf kültür ırkı varlığımız sığır popülasyonunun neredeyse yarısını oluşturuyor. Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, Prof. Arslan da bakanlığın aldığı kararın, bu varlığın tamamen melezlenerek saf ırk olma özelliğini kaybetmesi sonucunu beraberinde getireceğini söylüyor.