Halk sağlığı uzmanı Doç. Dr. Gamze Varol, depremden kurtarılan bebek ve çocukların enfeksiyonlarından ölmemesi için bir an önce önlem alınması gerektiğini söyledi.
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık yıkıcı depremlerde son güncellemeye göre 31 bin 643 kişi hayatını kaybetti.
Diken'de yer alan habere göre, deprem bölgesinin ciddi bulaşıcı hastalıklar riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten TTB Halk Sağlığı Kolu Başkanı Varol, “DSÖ bu tür afetler sonrasında dördüncü gün ile dört hafta arasının kritik ve bulaşıcı hastalıklar dönemi olduğunu söylüyor. Bu dönemde çoktan organize olup, güvenli barınma, temizlik, sanitasyon hizmetleri, güvenli suya erişim gibi temel ihtiyaçları sağlamamız gerekiyordu. Ama deprem daha dün olmuş gibi. Bunlar büyük ölçüde henüz gerçekleşmedi. Sadece küçük ölçekli, halk sağlığına uygun olmayan, geçici barınma koşullarının sağlandığı bilgisi alıyoruz” dedi.
"Kızamık salgınları çıkabilir"
Varol afetle birlikte bölgeye özgü bir takım sağlık sorunları, akut solunum yolu enfeksiyonları, ishalli hastalıkların baş göstereceğini söyledi: “Bölgede bağışıklama (aşılanma) oranları da görece daha düşük. Deprem gibi olağanüstü durumlardan sonra en korktuğumuz şeylerden biri aşıyla korunulabilen hastalıklar. Özellikle beş yaş altı çocuklarda. Aşısızlığa kötü barınma koşulları ve kötü beslenmenin de eklenmesiyle kızamık salgınları, bununla bağlantılı çocuk zatüreleri ortaya çıkabilir. Depremden kurtardığımız bebekler, çocuklar enfeksiyon hastalıkları nedeniyle ölmesin. Yaşam alanlarının konforsuz, güvensiz oluşu da solunum yolu enfeksiyonları bulaşını artıracak. Üst solunum, akut solunum yolu enfeksiyonları, kızamık gibi hava yoluyla bulaşan enfeksiyonlar, parazit enfeksiyonları, uyuz, bit vb. görünme sıktığında ciddi artış bekliyoruz.”