Ekonomi

UTİKAD'dan yardım lojistiği için demiryolu önerisi: Demir yolu, kara yolundaki olumsuz etkilerden etkilenmiyor

Güler, "Deniz, demir, hava ve kara olmak üzere tüm taşıma yolları, bu tür afetlerde verimli kullanılmalı" diye konuştu

09 Şubat 2023 10:16

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Üretenleri Derneği (UTİKAD) Genel Müdürü Alperen Güler "Kara yoluyla taşıdığınızın kat ve kat daha fazlasını demir yolu ile taşıyabilirsiniz. Demir yolu etki bir şekilde kullanılabilseydi trafikten en az şekilde etkilenebilecekti. En azından açık olan hatlar değerlendirilebilir" dedi.

Bloomberg HT'deki habere göre, Alperen Güler, deprem bölgesine ulaşım sorunu ile ilgili olarak, “Kara yolu ağırlıklı olarak kullanılıyor ama burada koordinasyonun doğru bir şekilde kurgulanması gerekiyor. Milletimiz afet bölgesine çok fazla hassasiyet göstererek yardım malzemelerini gönderiliyor; ancak en son edindiğimiz bilgiye göre gönderilen araçlar Konya’dan sonra ilerlemekte güçlük çekiyorlar. Yollarda uzun araç kuyrukları oluşmuş durumda. Ayrıca ulaşan araçların boşaltılmasında da ekipman ihtiyacı mevcut. Araçların ekipman eksikliği nedeniyle burada beklemeleri de uzun sürüyor. Dönüş için de sıkıntılar olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

"Demir yolu, kara yolundaki olumsuz etkilerden etkilenmiyor"

Demir yolu kullanımının organize edilmesinin gerekliliğini vurgulayan Güler, “Demiryolu karayolundaki olumsuz etkilerden etkilenmiyor. Bu da aslında deniz, demir, hava ve kara olmak üzere tüm taşıma yollarının bu gibi afetlerde verimli kullanılması ihtiyacının bize göstermiş oldu” dedi.

Kayseri, Sivas, Elazığ, Konya’ya demir yolu ile ulaşımın mümkün olduğunu belirten Güler, şunları söyledi:

“Ulaşımda önemli derecedeki sorun hava şartlarından kaynaklanıyor. Demir yolunun kullanılmasının avantajı aslında bu olumsuz durumlardan en az etkilenen taşıma modu olması. Kara yoluyla taşıdığınızın kat ve kat daha fazlasını demir yolu ile taşıyabilirsiniz. Demir yolu etkili bir şekilde kullanılabilseydi trafikten en az şekilde etkilenebilecekti. En azından açık olan hatlar değerlendirilebilir.”