Gündem

Üst düzey ABD Dışişleri yetkilisi: Türk hükümetinde herkes Erdoğan değil

"Washington, Ankara'yı S-400'lerden 'vazgeçirmeye' çalışmaya devam ediyor"

26 Ekim 2019 09:37

T24 Dış haberler

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Türk hükümetinde herkes Erdoğan değil" dedi. Yetkili, Washington'un Ankara'yı Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'lerden "vazgeçirmeye" çalışmaya devam ettiğini söyledi. 

Reuters'a konuşan üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, birkaç ay önce bazı Türklerin, "Rusya'nın tesiri altına girme riskini almayı tercih etmeyiz. NATO müttefiklerimizden ve Washington'dan izole olma riskini göze almayı tercih etmeyiz" dediğini aktardı. 

İsmi paylaşılmayan kaynak, "Türkleri S-400'lerden vazgeçirmek için çalışmalar devam ediyor: İster kapatılsın, ister geri gönderilsin, ister imha edilsin, ne olursa." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin S-400 alımının hâlâ Washington'un gündeminde olduğunu vurgulayan yetkili, "Çare bulma, farklı şekillerde hitap etme ve uzlaşma hakkında konuşuyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ABD ile "CAATSA yaptırımları gibi" çözülmemiş başka sorunları olduğunu da hatırlatan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Ankara'nın Patriot hava savunma sistemi almasının hâlâ mümkün olabileceğini söyledi.

Reuters'a isminin saklı kalması şartıyla konuşan yetkili, S-400 probleminin Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği 'Barış Pınarı Harekâtı'nı da kapsayan geniş bir müzakerenin parçası olduğunu söylerken, "Başkanın da dediği gibi, ateşi keserseniz biz de yaptırımları durdururuz ancak henüz tamamıyla tehlikeyi atlamış değilsiniz" dedi.