Dünya

Üst düzey AB yetkilileri, dönem başkanı Macaristan'ı boykot etme kararı aldı

16 Temmuz 2024 07:37

T24 Dış Haberler 

Üst düzey Avrupa Birliği yetkilileri, Başbakan Viktor Orban'ın yabancı liderlerle Ukrayna üzerine Brüksel'e önden bildirmediği görüşmeler yapmasının ardından dönem başkanı Macaristan'ın düzenlediği gayri resmi toplantıları boykot etme kararı aldı.

Avrupa Birliği Komisyonu sözcüsü Eric Mamer, X üzerinden yaptığı açıklamada "son gelişmeler ışığında" Komisyon başkanı ve diğer üst düzey yetkililerin Macaristan'a tepki için toplantılara katılmayacağını bildirdi. 

Macaristan, 1 Temmuz'da 6 aylığına AB dönem başkanlığını devraldı. Orban, bu tarihten sonra Ukrayna'yı, Rusya'yı, Azerbaycan'ı, Çin'i ve ABD'yi ziyaret etti. Macar lider, "barış misyonu turu" diye nitelediği bu ziyaretlerde Rusya-Ukrayna savaşını bitirecek bir anlaşmaya ulaşılması yönünde adımlar atıldığını belirtti. 

Orban'ın bu ziyaretleri hakkında önceden bilgilendirilmeyen birçok AB lideri, durumdan rahatsız oldu. Orban'ın hükümetinin Rusya'yla dostane ilişkileri olduğu ve Ukrayna'ya yardım politikası konusunda birçok AB ülkesiyle ters düştüğü biliniyor.

Macaristan'ın Avrupa Bakanı Janos Boka, Komisyon'un kararına tepki göstererek, "Kurumun hangi kurum ve üye ülkelerle işbirliği yapmak istediğini seçemeyeceğini" söyledi. 

AB Konseyi'nin boykot kararı, Macaristan tarafından organize edilen gayri resmi toplantılar için geçerli olacak. Bu tür toplantılara AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen gibi üst düzey isimler yerine daha düşük makamlardan bürokratlar katılıp, Komisyon'u temsil edecek.

Orban'ın hükümeti, birçok AB ülkesinin aksine Ukrayna'ya silah yardımında bulunmadı ve işgal altındaki ülkeye finansal yardımı engelleme tehdidinde bulundu. 

Orban'ın 5 Temmuz'da Rusya'ya gidip Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesiyle 2 yıl sonra ilk kez bir AB lideri Moskova'ya gitmiş olmuştu.