Gündem

Şanlıurfa'da 15 yaşındaki çocuk 10 gündür gözaltında tutuluyor

Şanlıurfa Barosu İnsan Hakları Merkezi konu hakkında Twitter'da kampanya başlattı

06 Temmuz 2019 15:16

Şanlıurfa'da ailesiyle birlikte 10 gündür gözaltında tutulan 15 yaşındaki N.Z.A. için Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından "birçocuk12güngözaltındakalamaz-urfadakanunrafta" hastagı ile kampanya başlatıldı. N.Z.A.'nın ailesiyle birlikte gözaltına alınmış olmasından psikolojik olarak çok etkilendiğini ve anti depresan ilaçlar içerek ancak uyuyabildiği belirtildi.

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki evlerine 27 Haziran günü yapılan polis baskınında HDP’li Belediye Meclis Üyesi Dilan Ablay ve anne Sevim, baba Muhlis, kardeşleri Baran ve 15 yaşındaki N.Z.B ’nin yanı sıra Mehmet Sadık Şimşek, Kays Işık ve Burhan Acar gözaltına alındı. Savcılığın gözaltı sürelerini iki kez uzattığı kişilerden 7’si İl Emniyet Müdürlüğü’nde, 15 yaşındaki N.Z.A. da Çocuk Şube'de tutuluyor. 10 gündür gözaltına olan 8 kişi, savcılığın kararı doğrultusunda iki gün daha gözaltında tutulacak.
 
Çocuğun bu durumunu savcılığa bildirdiklerini ancak hiçbir adımın atılmadığını ifade eden aile avukatları, en son perşembe günü gözaltı süresinin uzatımı için adliyeye getirilen N.Z.A. ve yakınlarının bu yöndeki taleplerine rağmen savunmaları alınmayarak ek gözaltı süresi verildiğini belirtti. Avukatlar, en azından çocuğun serbest kalması için gerek savcılık, gerekse sorgu hâkimliğine başvurduklarını ancak tüm bu girişimlerinin sonuçsuz kaldığını kaydetti. 

Kampanya başlatıldı

N.Z.A.’nın yaşadığı mağduriyete son verilmesi talebiyle Şanlıurfa Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından Twitter'dan "birçocuk12güngözaltındakalamaz-urfadakanunrafta" başlığı ile kampanya başlatıldı.
 
Baro avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl, hesabından yaptığı paylaşımda "Gözaltı süresinin uzatılması işlemi sorgu işlemidir. Hakimlerin kanuna uymayıp bir çocuğu avukatsız sorguya almak isteyip avukata söz hakkı vermediği, çocuğun üstün yararını yok saydığı bir yerde, kolluğa kim kanuna uy diyebilecek?" diye sordu. (MA)