Gündem

Umut Akdoğan’dan 'Esenyurt cinayeti' yorumu: Bu mesele bireysel silahlanmayı aşmıştır artık kitlesel silahlanmalar vardır

01 Ağustos 2023 20:49

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Esenyurt’ta yaşanan silahlı saldırı sonrasında başlayan bireysel silahlanma tartışmaları hakkında, “2022 yılında silahlı şiddet olayı basına yansıyan 3 bin 984 olay var. Bu 3 bin 984 olayda 2 bin 278 ölüm gerçekleşmiş. Bu kabul edilebilir mi? 4 bin 231 yurttaşımızı silahlı şiddet olaylarında yaralanmasını seyretmişiz. 2023 yılının ilk 7 ayında bin 958 yurttaşımız silahlı şiddet olayına karışmış. Bin 200 yurttaşımızı daha ilk 7 ayda kaybetmişiz. Artık bu mesele bireysel silahlanmayı aşmıştır artık kitlesel silahlanmalar vardır. Marketten gofret alır gibi silah alınan bir ülke olmaz. Ruhsatlı silahların yanında ruhsatsız silahların deposuna dönüştüğü bir ülke olmaz” açıklamasını yaptı.

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, bugün TBMM’de gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi. Akdoğan, özetle şunları söyledi:

“Esenyurt’ta bir tekel bayisine silahlı saldırı düzenlendi. Fahiş kiralar can alıyor. Ev sahibi tarafından vurulan kiracı hayatını kaybediyor. Buna benzer haberler var diyerek meseleyi sıradanlaştırmak istemiyorum.

Kadın milli voleybol oyuncumuza tehditler, hakaretler yağdırılıyor, çalıştığı merkez basılıyor. 15 yaşındaki bir futbolcuya bıçaklı saldırı düzenleniyor. Camdan düşen kadın haberleri basının gündeminde yer alıyor. Düşülüyor mu itiliyor mu atılıyor mu belli değil. Sadece 1 haftada dahi bu kadar olayın gelişmesinin, bu şiddet olaylarının münferit olmadığına delalet olduğunu anlıyoruz.

Şiddet artık toplumsal niteliktedir. Şiddet günlük hayatımızın bir parçası haline getirilmiştir. Ben toplantıyı düzenlemeye karar verdiğimde kimileri dedi ki ‘Bu konular çok konuşuldu.’ Bu konuların çok konuşulmuş olması bizim acı yanımızdır, çok konuşulmuş olmasına rağmen ortadan kaldırılmamış olması, hafifletilmemiş olması daha acılı yanımızdır.

"Şule Çet davasının hükümlülerinden biri 18 yıl 9 ay ceza alıyor"

İnfaz yasasıyla ilgili çok kez düzenlemeler yapıldı ama bu infaz yasaları suçluyu cesaretlendirdi, suçu özendirdi. Bireysel silahlanmanın önüne geçemiyoruz. 2016, 2020, 2023’te infaz düzenlemeleri yaptık. Her birinde suçu daha çok özendirdik, suçlu daha çok cesaretlendirdik. Şule Çet davasının hükümlülerinden biri 18 yıl 9 ay ceza alıyor. İnfazı 16 yıl 6 ay. Bu hükümlünün yatacağı süre ise 8 yıl. Bu hükümlü 2026 yılında aramız karışacak.

Esenyurt’ta iki husumetli aile en sonunda cinayetle sonuçlanan olaya karışıyor. Esenyurt’ta daha sonra 2 bini aşkın polisimiz asayiş ve huzur denetimde. 30 bine yakın şüpheli sorgulanıyor, 16 silah ele geçiriliyor. Kesinleşmiş hapis cezası olan 10 kişi yakalanıyor.

Çukur diye bir dizi var, reklamında 14 tane silah var. Kurtlar Vadisi dizi; silahlar, patlamalar, şiddet. Bu yıllardır konuşuluyor, çözüm bulunamamışsa yıllarca söylemeye devam edeceğiz. Halk TV’ye, KRT’ye, Tele1’e, Sözcü’ye Fox’a ceza yağdıran RTÜK nerede? RTÜK neredesin kardeşim?

"Bu kabul edilebilir mi?"

2022 yılında silahlı şiddet olayı basına yansıyan 3 bin 984 olay var. Bu 3 bin 984 olayda 2 bin 278 ölüm gerçekleşmiş. Bu kabul edilebilir mi? 2 bin 278 yurttaşımızı biz geçtiğimiz yıl silahlı şiddet olayında kaybetmişiz. 4 bin 231 yurttaşımızı silahlı şiddet olaylarında yaralanmasını seyretmişiz. 2023 yılının ilk 7 ayında bin 958 yurttaşımız silahlı şiddet olayına karışmış. Bin 200 yurttaşımızı daha ilk 7 ayda kaybetmişiz. Artık bu mesele bireysel silahlanmayı aşmıştır artık kitlesel silahlanmalar vardır. Marketten gofret alır gibi silah alınan bir ülke olmaz. Ruhsatlı silahların yanında ruhsatsız silahların deposuna dönüştüğü bir ülke olmaz.

İnfaz yasalarıyla cezasızlığı hissettirip suçu özendiren de Cumhur İttifakı’dır. Yeri geldiğinde toplumun tansiyonunu tutabilmek için idam diye bağırtan da Cumhur İttifakı’dır. Cezalar niye var?

"İnfaz kanununu ihale kanuna çevirmekten vazgeçeceğiz"

Çözüm öneriniz nedir diye sorabilirsiniz. İnfaz kanununu ihale kanuna çevirmekten vazgeçeceğiz. Son kez bir infaz kanunu yapacağız. Suçu özendirmeyeceğiz suçluları yüreklendirmeyeceğiz. Bu televizyon dizilerine düzenleme getireceğiz; silahı, şiddeti kaldıracağız. RTÜK, iktidara karşı ne söylemiş, cumhurbaşkanına karşı ne söylenmiş, hangi kanal var diye bunların peşinde koşmayı bırakacak bu işlere eğilecek.” (ANKA)