Dünya

Umman Körfezi'nde iki gemi alev aldı: İran saldırı yapıldığını iddia ediyor

"Mürettebatın tamamı tahliye edildiği belirtildi"

13 Haziran 2019 10:47

İngiliz deniz güvenliği grubu, Umman Denizi'nde henüz belirlenemeyen bir olay yaşandığı konusunda uyardı.İran medyası ise iki petrol tankerinde patlama olduğunu belirtti.
 
İran devlet televizyonunun yerel kaynaklara dayandırdığı haberde, Umman Körfezi'nde ham petrol yüklü iki büyük tankerde patlama meydana geldi. Patlama sonrasında iki tankerin körfez çevresindeki ülkelere acil yardım çağrısında bulunduğu ancak tankerlerden birinin batmaya başladığı kaydedildi. Kaynaklar, tankerlerin teşhis edildiğini; bir tanesinin Marshall adası bayraklı Front Altair diğerinin Panama bayraklı Kokuka Courageous olduğunu belirtti. 

Front Altair gemisini kiralayan Tayvan devlet petrol rafinerisi CPC Corp'un sözcüsü Wu I-fang, 75 bin ton petrol taşıyan geminin torpidoyla vurulduğundan şüphelendiklerini açıkladı.

İran devlet televizyonu, mürettebattan 44 kişinin kurtarıldığını duyurdu. Ancak bilgi daha sonra doğrulanmadı.

Reuters'in son dakika haberine göre mürettebatın tamamı tahliye edildi. 

'Henüz belirlenemeyen bir olay'

Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonu, Umman Denizi'nde ‘henüz belirlenemeyen’ dediği bir olay konusunda uyardı. AP haber ajansında yer alan habere göre kurum, sabah saatlerinde Umman Denizi’nde belirlenemeyen olay konusunda uyardı ve ABD-İran gerginliğinin yaşandığı bölgede ‘çok dikkatli’ olmaya çağırdı.

AP'ye konuşan, ABD Donanması'ndan Joshua Frey, birliklerinin patlamadan haberdar olduğunu söyledi fakat ayrıntı vermeyi reddetti.  Reuters'a göre, Frey'in birliği ABD 5'inci Filo, Umman Denizi'nden iki tehlike sinyali  aldıklarını ve bölgedeki ABD gemilerinin yardım gönderdiğini söyledi. Yardım çağrılarının yerel saat ve Türkiye saatiyle 06:12'de ve 07:00'de geldiği bildirildi.

Patlamanın yaşandığı belirtilen bölgenin küresel yakıt tüketimini sağlayan 5'inci stratejik bölge olan Hürmüz Boğazı'na yakın olduğu belirtildi. 

İran 'tanker battı' dedi: Tanker şirketi çalışanlarından biri yalanladı

İran devlet ajansı IRNA, alev alan tankerlerden Front Altair'ın 'saldırı sonucu battığını' söyledi. Fakat Independent'a konuşan tanker çalışanlarından Frontline sözcüsü tankerin batmadığını, güvenle su üstünde olduğunu söyledi. 

İran Dışişleri'nden açıklama 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun Tahran ziyareti sırasında yük taşıyan iki petrol tankerinin Umman Körfezi'nde saldırıya uğradığı iddiasını tanımlamak için "şüpheli" ifadesinin dahi yeterli olmayacağını söyledi. 

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerinin Umman Körfezi'nde saldırıya uğradığı iddiasına ilişkin açıklama yaptı.

Zarif, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Japonya'ya yük taşıyan tankerlere saldırı Başbakan Abe Şinzo ile (İran lideri) Ayetullah Ali Hamaney'in kapsamlı ve dostça görüşmeler yaptığı sırada gerçekleşti. Bu sabah olanları tanımlamak için şüpheli ifadesi bile yetersiz kalır."

Zarif, Basra Körfezi ülkeleri arasındaki güvensizliğin giderilmesi ve güvenlik alanındaki sorunların çözümü için önerdiği "Bölgesel Diyalog Forumu"nun kurulmasının gerekli olduğunun altını çizdi.

Ne olmuştu?

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) açıklarında Suudi Arabistan, BAE ve Norveç'e ait dört ticari kargo gemisi, 12 Mayıs'ta sabotaja uğramıştı. Bundan İran’ı sorumlu tutan ABD, gözdağı vermek için bölgede F-15 ve F-35 uçakları ile uçuşlar yapmıştı. Saldırıdan İran’ın sorumlu olduğuna dair bir kanıt bulunmazken, Tahran da iddiaları reddetmiş ve şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısında bulunmuştu.