Gündem

Uluslararası sağlık kuruluşları, TTB üyelerine verilen cezalara tepki gösterdi

Bu haksız cezalar, açıkça "TB’yi ve Türkiye’de düşüncelerini açıkça söylemeye cesaret eden sağlık çalışanlarını susturma ve sindirme amaçlıdır”

04 Mayıs 2019 14:01

“Savaş bir halk sağlığı sorunudur” açıklaması yaptığı için toplamda 19 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırılan 11 Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyesine verilen cezaya uluslararası sağlık kuruluşlarından tepki geldi. Dünya Tabipler Birliği (WMA) ve Avrupa Hekimler Daimi Komitesi (CPME) ortak bir açıklama yayımladı. İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü (PHR) de yazılı açıklamasında hapis cezalarını kınadı.

Dünya Tabipler Birliği ve Avrupa Hekimler Daimi Komitesi'nin ortak açıklamasında, “Şiddeti kınamak, insan haklarını ve barışı savunmak suç değildir. Mahkeme sonucunu büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz ve tıp mesleği etiğine saygı çabalarında, Türk Tabipleri Birliği yöneticilerinin yanında olduğumuzu ilan ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü'ü de açıklamasında, “Savaşın halk sağlığı sorunu olduğu çağrısı yapanlara verilen cezaların adli bir hata olduğunu” ifade etti ve bu hatadan dönülmesi çağrısında bulundu. 

PHR Genel Direktörü Donna McKay, TTB üyelerine verilen cezalarla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

“Savaşın masum sivillerin üzerindeki etkisiyle ilgili cesurca konuşan hekimlere verilen cezalar hem ifade özgürlüğüne hem de kamu sağlığına ve sağlık hizmetlerinin ulaştırılması konusundaki risklere dikkat çekilmesinde sağlık çalışanlarının oynadığı kritik role hakarettir.Savaşın sağlıkta olağanüstü sonuçları olur. Bu haksız cezalar, açıkça TTB’yi ve Türkiye’de düşüncelerini açıkça söylemeye cesaret eden sağlık çalışanlarını susturma ve sindirme amaçlıdır.”