Dünya

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'e Refah saldırısını durdurma emri verdi

UAD Başkanı Navaf Salam, mahkemenin İsrail'in Gazze'nin güney kenti Refah'taki tahliye çabalarının yeterli olduğuna ikna olmadığını söyledi

24 Mayıs 2024 16:18

T24 Dış Haberler

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail saldırısı altındaki Gazze'deki insani durumun daha da kötüleştiğini ve yeni tedbir kararlarına ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Mahkeme, İsrail'e Refah saldırısını durdurma emri verdi.

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarına son vermesi için yaptığı acil başvuruyu karara bağlamak üzere toplandı. Sadece iki hafta içinde 900 binden fazla Filistinli, Refah'taki çatışmalar nedeniyle yerinden edildi ve şu anda barınak, yiyecek, su ve ilaçtan yoksun.

"Tahliye çabaları yeterli değil"

Uluslararası Adalet Divanı Başkanı Navaf Salam, mahkemenin İsrail'in Gazze'nin güney kenti Refah'taki tahliye çabalarının yeterli olduğuna ikna olmadığını söyledi.

"Mahkeme, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki sivillerin ve özellikle de yakın zamanda Refah kentinden göç ettirilenlerin güvenliğini arttırmak için üstlendiğini beyan ettiği tahliye çabalarının ve ilgili tedbirlerin, Refah'taki askeri saldırı sonucunda Filistin halkının maruz kaldığı büyük riski hafifletmek için yeterli olduğuna ikna olmamıştır"

Saldırıyı durdurma emri

UAD Başkanı Salam, "İsrail, Refah vilayetinde, Gazze'deki Filistinli grubun fiziksel olarak tamamen ya da kısmen yok olmasına yol açabilecek yaşam koşullarına neden olabilecek her türlü askeri saldırıyı derhal durdurmalıdır" dedi. 

Divan başkanı aynı zamanda Gazze-Mısır arasındaki Refah sınır kapısının durumuna da değindi; "İsrail, (Gazze'de) acilen ihtiyaç duyulan hizmetlerin ve insani yardımın engelsiz bir şekilde sağlanabilmesi için Refah sınır kapısını açık tutmalı" ifadelerini kullandı. 

İsrail ordusu, Refah'ın güneydoğusunda ilerleyerek şehrin yoğun nüfuslu batı bölgesine doğru ilerliyor.

İsrail'in müfettişlerin Gazze'ye girişine izin vermesi gerektiğini bildiren Salam, "İsrail, Birleşmiş Milletler'in yetkili organları tarafından soykırım iddialarını araştırmak üzere görevlendirilen herhangi bir soruşturma komisyonu, bilgi toplama misyonu veya araştırma organının Gazze Şeridi'ne engelsiz erişimini sağlamak üzere etkili tedbirler almalıdır" dedi. 

UAD ayrıca İsrail'in, emredilen tedbirleri uygulama konusunda kaydettiği ilerleme hakkında bir ay içinde mahkemeye rapor vermesini emretti.