Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik 9 Ekim 2019 saat 16.00’da “Barış Pınarı Harekâtı” isimli askeri operasyonu başlatmasının ardından, operasyonu protesto eden ve sosyal medyada eleştiren çok sayıda kişi gözaltına alındı.
AA’nın dünkü (16 Ekim) haberine göre sosyal medya paylaşımları nedeniyle 186 kişi gözaltına alındı, 24'ü tutuklanırken, 40'ı adli kontrol şartıyla olmak üzere 78 kişi serbest bırakıldı. Bugün (17 Ekim) de yapılan adli işlemlerin ardından tutuklanan 10 kişiyle birlikte sayı en az 34 oldu.
Medyada yer alan tutuklama ve gözaltı uygulamaları şöyle:
9 Ekim 2019 (Harekâtın 1. günü)
Emniyet Genel Müdürlüğü “Barış Pınarı Harekatı üzerinden ülkemiz aleyhinde kara propaganda yaparak halkı kin ve nefrete tahrik eden, güvenlik güçlerimizin itibarını zedelemek maksadıyla kaynaksız ve yalan paylaşımlarda bulunan, terör örgütü propagandası yaptığı görülen 78 şahısla ilgili gerekli yasal işlem başlatılmıştır” açıklaması yaptı.
10 Ekim 2019 (Harekâtın 2. günü)
Mardin'de sosyal medyada terör propagandası yaptıkları gerekçesiyle 21 kişi gözaltına alındı. Mardin'de harekâta ilişkin sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettikleri" ve "terör örgütü propagandası yaptıkları" gerekçesiyle gözaltına alınan 21 kişinin emniyetteki işlemleri sürüyor.
Kocaeli Dilovası Belediye Meclisi'nde 'Barış Pınarı Harekâtı’na yönelik “Savaşın hiçbir şeye faydası olmadığı gibi kan, gözyaşı ve yıkımdan başka bir şey getirme” sözleri nedeniyle Saadet Partili M.D. gözaltına alındı.
Ankara’nın Çankaya ilçesinde Kuzey Suriye'ye yönelik başlatılan 'Barış Pınarı Harekâtı'nı Ankara'da protesto etmek isteyen, aralarında HDP’li milletvekillerinin de bulunduğu gruba polis müdahale etti, 11 kişi gözaltına alındı.
11 Ekim 2019 (Harekâtın 3. günü)
Süleyman Soylu 11 Ekim 2019 günü 'Barış Pınarı Harekatı’na sosyal medyadan hakaret ettikleri belirlenen 500’e yakın hesaptan 121’nihttps://t24.com.tr/haber/hdp-iskenderun-ilce-es-baskani-ates-tutuklandi,843456n gözaltına alındığını açıkladı.
12 Ekim 2019 (Harekâtın 4. günü)
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla 'terör örgütü propagandası yaparak halkı kin ve nefrete tahrik ettikleri' iddiasıyla 2 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Darıca ve Gebze ilçelerinde gözaltına alınan 2 kişi, sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada ise, 'Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin sosyal medyada paylaşımlar yapan 43 hesap sahibi hakkında incelemenin sürdüğü belirtildi. Başsavcılık, bu kapsamda 5 hesabın sahibi hakkında gözaltı kararı alındığını duyurdu.
Hatay’ın Antakya ve İskenderun ilçelerinde bu sabah polis birçok eve eşzamanlı baskın düzenledi. Baskınlarda HDP İskenderun İlçe Eş Başkanı Hülya Ateş, SYKP Hatay İl Yöneticisi Belgin Ayrancı ve gazeteci Burcu Özkaya Günaydın gözaltına alındı. Ateş "Örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklandı.
14 Ekim 2019 (Harekâtın 5. günü)
Kocaeli'de sosyal medya üzerinden 'Barış Pınarı Harekâtı' ile ilgili paylaşım yapan 2 kişi gözaltına alındı.
15 Ekim 2019 (Harekâtın 6. günü)
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri geçtiğimiz günlerde sosyal medya paylaşımlarıyla 'terör örgütü propagandası' yaptıkları gerekçesiyle 6 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştı. Terörle Mücadele Şubesi'ndeki sorguları tamamlanan 6 şüpheli, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.
17 Ekim 2019 (Harekâtın 8. günü)
Denizli’de polis Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili sosyal medyada eleştirel paylaşımlarda bulunan 8 kişiyi gözaltına aldı.
Elazığ’da üç kişi ‘propaganda’ suçlamasıyla tutuklandı.
Kocaeli'de sosyal medya üzerinden Barış Pınarı Harekâtı aleyhine paylaşım yapan 4 kişi gözaltına alındı. İki kişi tutuklandı.
Adana’da 13 kişi ‘kara propaganda’ ve ‘halkı eylem için sokağa çağırma’ iddiasıyla operasyonla gözaltına alındı. alındı.
Bursa’da sosyal medyadan ‘terör örgütü propagandası’ yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 10 şüpheliden 4’ü tutuklandı. 4’ü de adli kontrol şartıyla serbest kaldı. Operasyonda Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesi ile gözaltına alınan bir kişi adli kontrol şartıyla serbest kaldı, 18 yaşından küçük olan bir çocuk ise ailesine teslim edildi.
Antalya'da sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda ‘PYD/YPG’yi övücü” ve ‘Barış Pınarı Harekâtı'nı kötüler nitelikte’ paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle 1 kişi tutuklandı.