Dünya

Ukraynalı askerler, Rus topraklarını nasıl ele geçirdiklerini anlatıyor: "Neredeyse hiç direnç görmedik"

Ukrayna, savaşta Rus topraklarında en büyük saldırısını gerçekleştirirken askerler, başarının arka planında aylarca süren planlama olduğunu vurguladı

15 Ağustos 2024 09:59

T24 Dış Haberler

24 Şubat 2022'den bu yana Rusya'nın Ukrayna'yı işgali tüm dünya başkentlerinin en önemli gündemlerinden biriyken, Ukrayna'nın geçen hafta Rusya topraklarına karşı en büyük saldırısını başlatması savaşta yeni ve karmaşık bir sayfa açtı. Bağımsız analizlere göre Kursk'tan başlayan saldırı ile Rusya topraklarının 800 kilometrekaresini kontrol altına alan Ukrayna, onlarca yerleşim yerinin de boşaltılmasına sebep oldu. 

Britanya kamu yayıncısı BBC'nin Ukrayna muhabiri James Waterhouse, Ukrayna'nın Rusya sınır bölgelerinden Sumi'deki Ukrayna askerleriyle konuştu. 

Telegram üzerinden iletişim kuran ve hâlâ Rus topraklarında bulunan bir Ukrayna askeri, Moskova'nın askerlerini cephenin başka noktalarına çekmelerini sağlamak için aylar süren planlamalar yaptıklarını belirtti. 

"Sürpriz yapmayı başardık" diyen asker, "Neredeyse hiç direniş görmeden (Rus topraklarına) girdik. 6 Ağustos'ta çeşitli yönlerde ilk gruplar sınırı geçti" ifadelerini kullandı. 

Asker, bu grupların sınırı geçtikten sonra büyük bir sorun yaşamadan Suca şehrinin eteklerine ulaştığını bildirdi. 

"Buraya neden çağrıldığımızı bilmiyorduk"

Rusya topraklarına girecek müfrezeler için sınırı geçip yolu açmaktan sorumlu olan askerlerden Tomaş, görevden döndükten sonra Waterhouse'a yaptığı değerlendirmede ilk başta neden sınıra çağırıldıklarını bilmediğini ifade etti. 

"Buraya gelmemiz için emir verildi, ancak bunun ne anlama geldiğini bilmiyorduk" diyen Tomaş, "Yolu açmak için düşmanın iletişim ve gözlem araçlarını bastırdık" diye devam etti.

Waterhouse, operasyonun gizli tutulmasının başarısı için büyük önem taşıdığını vurguladı. Sınırın iki tarafından ise on binlerce insan, olası bir saldırı ihtimaline karşı tahliye edilmeye devam ediyor.  

Hâlâ Rusya'da bulunan asker, "Karşılaştığımız Rus siviller bize direniş göstermiyor. Biz onlara dokunmuyoruz; onlar ise ya bize ters davranıyor, ya da hiç muhatap olmuyorlar" diye konuştu. 

Asker, Rus sivillerin zaman zaman kendilerini Rus askerlerinin pozisyonları konusunda yanıltmaya çalıştığını da söyledi. 

BBC'ye konuşan Ukraynalı askerler, birçok Rus askerin Ukrayna içinden geri çekildiğini söyledi, ancak bunun Rusya'nın Ukrayna topraklarında ilerlemesini durdurmadığını da vurguladı. 

Rus topraklarındaki Ukrayna askeri, "Bizim bu Rus topraklarını tutabilmek için iki şeye ihtiyacımız var: Suca gibi daha fazla kasabayı ele geçirmek ve rezerv güçler" diye konuştu.