Dünya

Ukrayna'ya sığınan Rus pilot Maksim Kuzminov, İspanya'da vurularak öldürüldü

20 Şubat 2024 13:53

T24 Dış Haberler

İspanya'da vurularak öldürülen bir adamın cesedinin, geçen yıl Ukrayna'ya sığınan Rus helikopter pilotuna ait olduğu öne sürüldü. 

Ağustos ayında Maksim Kuzminov bir helikopterle Ukrayna topraklarına uçtu ve orada teslim oldu. İspanyol polisi geçen hafta Alicante yakınlarında öldürülen bir adam olduğunu açıklarken, Ukrayna istihbaratı öldürülen adamın kimliğinin Kuzminov'a ait olduğunu doğruladı.

Bir sözcü, Ukrayna yayın organı Ukrayinska Pravda'ya şunları söyledi: "Öldüğü gerçeğini teyit ediyoruz. Burada kalmaktansa İspanya'ya taşınmaya karar verdi. Bildiğimiz şey, eski eşini kendisine katılmaya davet ettiği ve ardından vurularak öldürüldüğü."

İspanyol yetkililer ise BBC'ye pilotun sahte bir kimlikle yaşıyor olabileceğini öne sürdü.

İspanyol haber ajansı Efe'nin haberine göre, Kuzminov'un cesedi İspanya'nın doğu kıyısındaki Villajoyosa kasabasındaki bir mülkün yakınında, uyruğuyla eşleşen ancak farklı isimdeki belgelerle birlikte bulundu. İstihbarat teşkilatının basın servisi, saldırganlar tarafından kullanıldığı anlaşılan yanmış bir arabanın suç mahallinin yakınında bulunduğunu söyledi.

Eylül ayında düzenlenen basın toplantısında Kuzminov, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşına karşı çıktığı için taraf değiştirdiğini açıkladı. Ukrayna'nın kendisine devlet ödemeleri, yeni belgeler ve ailesi için koruma olarak 500 bin dolar vaat ettiğini de iddia etti.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, "Burada mutlaka korunurdu." dedi.

Kuzminov'un kaçmasından birkaç ay sonra Rus devlet televizyonu, Rus istihbarat görevlisi olduğu söylenen bir adamın şunu söylediğini gösterdi: "Yargılanacak kadar uzun yaşayacağını sanmıyorum."