Dünya

Ukrayna ve Rusya, savaşın başından bu yana en büyük esir takasını gerçekleştirdi

Anlaşmaya Birleşik Arap Emirlikleri arabuluculuk etti

04 Ocak 2024 07:32

T24 Dış Haberler

Ukrayna ve Rusya, savaşın başından bu yana en büyük suçlu takasını gerçekleştirdiklerini açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri arabuluculuğunda varılan anlaşma kapsamında iki taraftan da 200'den fazla asker evlerine döndü. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, serbest kalan esir askerlerden birkaçının fotoğrafını çarşamba akşamı X platformundaki hesabında paylaşırken, "Halkımızdan 230 kişi. Bugün 213 asker ve subay, 11 memur ve 6 sivil evlerine döndü" yazdı. 

Zelenski, serbest kalan bazı askerlerin Mariupol'deki Azovstal çelik fabrikasında savaştığını belirtti. 24 Şubat 2022'de başlayan savaşın en çok hatırlanan olaylarından olan Azovstal kuşatmasında Ukrayna askerleri 3 ay boyunca tesisi savunmayı başarmıştı. 

Rusya Savunma Bakanlığı da çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri'nin "insani arabuluculuğuyla", 248 Rus savaş esirinin Ukrayna'dan döndüğünü söyledi. 

Moskova ile dostça ilişkileri bulunan Abu Dabi, geçen seneki suçlu takasında da benzer bir oynamıştı. 

Rusya ve Ukrayna, son olarak ağustos ayında esir takası yapmıştı.

Rusya'nın elinde 4 bin kadar Ukraynalı savaş esiri bulunduğu düşünülüyor ancak iki taraf da bu verileri paylaşmadığı için, tam sayılar bilinmiyor.