Dünya

Ukrayna: Rusya, Donetsk Nehri'ndeki Ukrayna güçlerinin zayıf noktalarını arıyor

"Rusya'nın stratejik hedefi, Ukrayna'yı tamamen yok etmek"

10 Haziran 2022 14:08

Ukrayna Savunma Bakanlığı sözcüsü Oleksandr Motuzyanyk, cuma günü yaptığı açıklamada; Rusya'nın, doğu Ukrayna'daki Donets Nehri yakınında bulunan Ukrayna güçlerinin zayıf noktalarını aradığını söyledi.

Reuters'ın haberine göre; ulusal televizyona konuşan Motuzyanyk, Rus kuvvetlerinin bölgede baskın operasyonları başlatma girişimlerini bırakmadığını belirterek,"Rusya'nın stratejik hedefi, Ukrayna'yı tamamen yok etmek. Barış içinde yaşamamıza izin vermeyecekler. Rusya Federasyonu, Ukrayna devletini tamamen yıkmak ve burada kendi kontrolünde olacak bir hükümet kurmak istiyor" dedi. 

Rusya'nın kendi egemenliğini kurmak istediği Herson ve Zaporijya eyaletlerin bulunduğu işgal altındaki güney Ukrayna'da durumun daha sakin olduğunu söyleyen Motuzyanyk, konuşmasında detay vermedi. 

Rusya'nın Ukrayna'yı denizden hedef alan 40 seyir füzesi olduğunu söyleyerek "Artan füze saldırılarına karşı hazırlıklı olmalıyız" çağrısında bulunan Ukrayna'nın güneyindeki Ukrayna kuvvetlerinin sözcüsü Nataliya Gumenyuk, bilgiyi nasıl elde ettiğini ise aktarmadı.

Rusya'nın Severodonetsk ve Lısıçansk şehirlerini ele geçirmesi durumunda; Moskova'nın ayrılıkçılar adına hak iddia ettiği Donbas bölgesindeki iki eyaletten biri olan Luhansk'ın tamamı ele geçirilmiş olacak.

Daha önce bu tür iddiaları reddeden Rusya, Ukrayna'daki işgalini 'özel askeri operasyon' olarak nitelendirmiş; Ukrayna'yı silahsızlandırmayı ve Nazilerden arındırmayı amaçladığını söylemişti.

Ukrayna ve müttefikleri ise işgali sebepsiz bir saldırganlık savaşı olarak nitelendiriyor.