Dünya

Ukrayna, Rus drone'larının NATO üyesi Romanya'yı vurduğunu iddia etti; Bükreş reddetti

04 Eylül 2023 15:42

T24 Dış Haberler

Ukrayna, Tuna Nehri üzerindeki şehri İzmail'e Rusya'nın yaptığı saldırı sırasında Moskova'ya ait drone'ların NATO üyesi Romanya'nın toprakları üzerinde patladığını öne sürdü. Bükreş, bu iddiayı reddetti.

Moskova, Ukrayna'ya yönelik geçen sene başlattığı topyekûn işgal girişiminden sonra sıklıkla ülkenin çeşitli noktalarına uzaktan hava saldırıları düzenledi. Rusya, 17 Temmuz'da Tahıl Anlaşması'ndan çekildikten sonra Ukrayna'nın Tuna Nehri'nde, Romanya'nın karşısında bulunan limanlarını vurmaya başladı. 

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, "Ukrayna'nın sınır güvenlik servisine göre geçen gece İzmail'e yapılan büyük saldırı sırasında Rus 'Şahid' drone'ları Romanya toprağına düştü ve patladı" açıklamasında bulundu.

Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda Nikolenko, "Bu Rus füzelerinin sadece Ukrayna'nın güvenliğine değil, komşu ülkelerin güvenliğine de büyük bir tehdit olduğunun kanıtıdır" dedi. 

Nikolenko'nun paylaşımında nehrin karşı tarafında bir yangın olduğu görülüyor. Reuters fotoğrafın nereden çekildiğini teyit edemediğini bildirdi. 

Romanya Savunma Bakanlığı, ülkenin vurulduğu iddialarını yalanladı.

Bükreş'ten yapılan açıklamada, "Rusya'nın drone'larının topraklarımıza düştüğü iddialarını kategorik olarak reddediyoruz. Rusya'nın saldırı şekli hiçbir noktada Romanya ulusal toprakları veya sularına tehdit oluşturmuyor" ifadeleri kullanıldı.