Dünya

Ukrayna: Karadeniz'deki gaz ve petrol platformu Boyko Kuleleri, Rusya'nın kontrolünden geri alındı

"Rusya Karadeniz'in sularını tamamen kontrol etme yeteneğinden mahrum kaldı ve bu Ukrayna'yı Kırım'ı geri kazanmaya birçok adım daha yaklaştırdı"

12 Eylül 2023 09:50

T24 Dış Haberler

Ukrayna ordusu, Moskova güçlerinin 2015'ten bu yana işgal altında tuttuğu Kırım'a yakın birkaç stratejik gaz ve petrol sondaj platformunu Rusya'dan geri aldığını açıkladı.

Ukrayna askeri istihbaratına (GUR) göre, Boyko Kuleleri olarak adlandırılan bu platformlar, Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sırasında ele geçirdiği stratejik noktalardı ve Kiev'in bu başarısı onu "yarımadayı geri almaya daha da yaklaştırdı"

GUR, Telegram mesajlaşma uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada Ukrayna güçlerinin "benzersiz bir operasyonla" sondaj platformlarını geri aldığını belirtti. GUR, Telegram'da yaptığı açıklamada, "Ukrayna için Boyko Kulelerinin kontrolünü yeniden ele geçirmek stratejik bir önem taşıyordu ve sonuç olarak Rusya bunları askeri amaçlarla kullanma kabiliyetini kaybetti" dedi.

GUR, "Rusya Karadeniz'in sularını tamamen kontrol etme yeteneğinden mahrum kaldı ve bu Ukrayna'yı Kırım'ı geri kazanmaya birçok adım daha yaklaştırdı" diye ekledi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşçenko, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, Boyko Kuleleri'nin kontrolünü yeniden ele geçirmenin önemli olduğunu çünkü bu yapıların Rus güçleri tarafından "her türlü izleme, kontrol ve gözetleme sensörleri için kullanıldığını ve Rusya'nın Karadeniz'deki operasyonel kabiliyetlerini genişlettiğini" söyledi.

Geraşçenko, "Ukrayna Savunma İstihbaratı, Rusları bu kulelerden indirerek birçok izleme ve istihbarat kabiliyetinden mahrum bıraktı. Bu adım Ukrayna'nın sadece Karadeniz için değil, aynı zamanda kıyı ve hava operasyonları için daha fazla alan elde etme mücadelesinde de çok önemliydi" açıklamasında bulundu. 

Platformlar sondajın yanı sıra helikopterleri indirmek, konuşlanma üssü olarak ve uzun menzilli füze sistemlerini yerleştirmek için de kullanılabilir.

Rusya: Platformlar bir yıldan uzun süredir kullanılmıyor

Al Jazeera'nin aktardığına göre; Rus askeri blog yazarları Pazartesi günü platformların bir yıldan uzun bir süredir kullanılmadığını ve Ukrayna'nın geçen ay kısa süreliğine bu yapılara asker çıkarma operasyonunu kalıcı bir askeri varlığın takip etmediğini ve bunun Ukrayna kuvvetlerine ağır bir maliyet getirdiğini iddia etti.

Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden önce Ukrayna doğalgazının önemli bir kısmını Karadeniz sahanlığından çıkarıyor ve sadece Kırım'a değil Ukrayna'nın anakara bölgelerine de gaz sağlıyordu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın 2014 yılında Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım'ı kurtarmak için elinden geleni yapacağına söz vermişti. Ukraynalı lider uluslararası müttefiklerini Kiev'in yarımadayı geri alma çabalarını desteklemeye çağırmıştı.