Dünya

Ukrayna, işgalin gölgesinde Sovyetler'den bağımsızlığının 31. yıl dönümünü kutluyor; Kiev, sembolik günde Rus saldırılarına karşı hazırlanıyor

24 Ağustos 2022 08:07

T24 Dış Haberler

Ukrayna, bugün Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasının üçüncü yılını, olası Rus saldırılarının yarattığı endişenin gölgesinde kutlayacak. Aynı tarihte, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı işgal de 6. ayına giriyor. 

Rusya'nın geçen hafta sonu Moskova yakınlarında öldürülen siyasi yorumcu Darya Dugina'nın öldürülmesinden Ukrayna'yı sorumlu tutmasının ardından, Rusya'nın Kiev için sembolik önemi büyük olan bu günde Ukrayna'ya ağır saldırılar düzenleyebileceği konuşuluyor. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski salı akşamı yaptığı konuşmada, "Yarın hepimiz için önemli bir gün. O sebeple maalesef o gün, düşmanımız için de önemli. Yarın korkunç Rus provokasyonlarının ve acımasız saldırıların meydana gelebileceğinin farkında olmalıyız" dedi.

Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın bir kez daha başkenti vurabileceğine dair bilgilerin ardından Kiev'de kalabalık toplanmaları yasakladı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı, salı günü yaptığı açıklamada gelecek günlerde Rusya'nın Ukrayna'daki sivil ve devlet altyapısını hedef alabileceğine dair bilgileri olduğunu söylemişti. Zelenski ise hem Ukrayna'nın hem de uluslararası istihbarat kurumlarının kendisine tehdit seviyesinin arttığını bildirdiklerini belirtti. 

Ukrayna Savunma Bakanlığı, vatandaşların "özellikle" bağımsızlık gününde dikkatli olması gerektiğini vurgularken, füze saldırılarının meydana gelebileceğini ifade etti.

Savunma Bakanlığı'nın istihbarat biriminin başındaki Andriy Yusov, Ukrayna devlet televizyonuna şu değerlendirmede bulundu:

"Rusya ve Putin rejimi Ukrayna'nın bağımsızlığına ve bağımsız Ukrayna'ya saldırdı. Gerçekten tarihler ve sembollere takıntılılar, bu yüzden insanların bağımsızlık gününde saldırıya uğramaya karşı hazırlıklı olmaları mantıklı olur".

Ukrayna ordusuna göre Rusya hafta başında, Karadeniz'de seyir füzesi taşıyabilen beş tane savaş gemisi ve denizaltı pozisyonlandırırken, Belarus'a da hava savunma sistemleri konuşlandırdı.