Dünya

Ukrayna başkanlığına tekrar aday olan Poroşenko: En büyük rakibim Vladimir Putin

Ukrayna halkı pazar günü sandığa gidiyor, Poroşenko anketlerde ikinci sırada bulunuyor

30 Mart 2019 11:19

T24 Dış haberler

Pazar günü Ukrayna'da yapılacak seçimin güçlü adaylarından devlet başkanı Petro Poroşenko, kampanya süreci boyunca seçimleri kazanırsa Rusya'ya karşı sert bir politika sergileyeceğinin mesajlarını verdi. Poroşenko seçime kısa süre kala sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada en büyük rakibinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğunu söyledi.

Rusya, 2014 yılında Ukrayna'ya ait olan Kırım'ı askeri bir müdahale ile ilhak etmişti. Donbas'ta meydana gelen "ayrılıkçı protestoların" da Moskova tarafından desteklendiğine inanılıyor. 

CNN International'ın aktardığına göre Poroşenko, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

"Müttefikin kim, kiminle hareketlerini koordine etmeye hazırsın diye sorduklarında açıkça söylüyorum: Benim müttefikim Ukrayna halkı. Rakibim kim? Açıkça söylemekten çekinmiyorum, bu rakip Vladimir Putin"

Moscow Times'ın haberine göre Ukrayna’daki genel seçimlerde bir “çikolata baronu”, bir televizyon dizisinde başkanı canlandıran bir komedyen ve üçüncü defa “başkanlık için şansını deneyen” bir başbakan yarışıyor. Pazar günü Ukrayna halkı, 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinden sonra ikinci defa bir başkan seçmek için sandığa gidecek. Son anketlere göre komedyen Volodomyr Zelensky oyların yüzde 24.8’i ile en önde görünüyor, hemen arkasında ise yüzde 22.1 ile görevde olan devlet başkanı Petro Poroşenko var. Başkanlığa üçüncü defa adaylığını koyan eski başbakan Yulia Timoşenko’nun ise oyu yüzde 15 civarında görünüyor.

TIKLAYIN- Ukrayna da yarın sandık başına gidiyor