Dünya

Ukrayna asker sayısını artırmak için savaşa çağrılma yaşını düşürdü

03 Nisan 2024 07:59

T24 Dış Haberler

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, askeri seferberlik yaşını iki yıl boyunca 27'den 25'e düşüren bir yasa tasarısını onaylandı. 

Zelenski, Aralık ayında 500 bin askere daha ihtiyaç duyulduğunu söylemişti. Bu hareket, Ukrayna'nın gönüllü asker sayısı düştükten sonra asker sayısını artırmayı hedefliyor. 

Tasarı, Mayıs 2023'te milletvekilleri tarafından onaylanmasına rağmen Zelenski'nin imzalamaması nedeniyle yürürlüğe girmemişti. Zelenski'nin tasarıyı imzalaması, Ukrayna'nın bir Rus saldırısına hazırlık olarak güçlü savunma planları oluşturma çabasının bir göstergesi olarak yorumlandı. 

Geçen yıl Ukraynalı General Oleksandr Tarnavski, dış yardımdaki azalma nedeniyle askerlerin bazı askeri operasyonları küçültmek zorunda kaldığını söyledi. 

Ukrayna, uzun menzilli füzelerin ve hava savunma sistemlerinin teslimatı konusunda büyük ölçüde Batı'nın tedarikine güvenirken, milyarlarca poundluk ABD ve AB yardımının siyasi çekişmeler nedeniyle askıya alındığı belirtildi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 600 binden fazla askerinin Ukrayna'da savaştığını söyledi ancak kaç kişinin hayatını kaybettiğini açıklamadı.

Aralık ayında yayınlanan gizli bir ABD istihbarat raporu, savaşın başlangıcından bu yana 315 bin Rus askerinin öldürüldüğünü ve yaralandığını; bu rakamın, işgalin başlangıcında Rusya'nın askeri personelinin neredeyse yüzde 90'ını oluşturduğu söyledi. 

Şubat ayında Zelenski, savaşın başlangıcından bu yana 31 bin Ukraynalı askerin öldürüldüğünü söyledi, ancak ABD yetkilileri öldürülen Ukraynalı askerlerin sayısının en az 70 bin olduğunu ve 120 bin kadar da yaralı asker olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı.