Dünya

Tutuklu Wikileaks kurucusu Julian Assange, ABD siyasetinin iki ucunu buluşturdu

10 Kasım 2023 13:33

T24 Dış Haberler

ABD'de aşırı sağcı Cumhuriyetçi ve Trump destekçisi Marjorie Taylor Greene ve Demokrat Parti'nin ilerici kanadının öne çıkan isimlerinden Alexandria Ocasio-Cortez'i Wikileaks kurucusu ve eski genel yayın yönetmeni Julian Assange'ın tutukluluğu buluşturdu.

Siyasi spektrumun farklı uçlarındaki iki isim, ABD Başkanı Joe Biden'a Assange'ın iadesini istemeyi bırakması ve suçlamaları düşürmesi için talepte bulunan 16 Kongre üyesi arasında yer aldı. 

16 Kongre üyesi, Assange'ın iadesini kovalamaya devam etmenin ABD ile Avustralya arasındaki ikili ilişkileri bozacağını savunuyor. 

9 farklı gazetede yayımlanan mektupta Biden'a, "Yönetimin faaliyetleri hakkında kamuyu bilgilendirmek için kaynak aramak ve kanıt belgelemek gazetecinin görevleri arasındadır" denildi. 

Kongre üyeleri, “ABD, yaygın gazetecilik uygulamalarını suç haline getirme ve dolayısıyla özgür basının çalışmasını engelleme riski taşıyan gereksiz bir soruşturma başlatmamalı. Bu davanın mümkün olan en kısa sürede kapatılmasını sağlamanızı rica ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Londra'daki Belmarsh Cezaevi'nde tutuklu bulunan Assange, ABD'ye iade edilmemek için yasal mücadele veriyor. Assange, ABD'ye iade edilmesi durumunda casusluk yasası kapsamında yargılanacak.