Gündem

Tutuklu öğrenci Korkmaz'a verilen 59 yıl hapis cezası onandı: "Hani nerede yargı reformu?"

"Şimdi umutla Yargıtay kararını bekliyoruz, kamuoyundan da destek bekliyoruz"

08 Eylül 2019 16:41

Tutuklu öğrenci Baran Barış Korkmaz'a verilen 59 yıl hapis cezasının onanmasına ailesi şaşkın. Ablası Sevinç Korkmaz, "Cezanın onanmayacağını düşünüyorduk, umutluyduk" diyor ve soruyor, "Hani nerede yargı reformu?" Sevinç Korkmaz, kardeşi Baran Barış Korkmaz'a verilen 59 yıl hapis cezasının onandığını ona nasıl söyleyeceklerini düşündüklerini söylüyor. "Umudumuz kırıldı. İstinaftan cezanın geri döneceğini düşünüyorduk" diyor. 

bianet'ten Evrim Kepenek'in haberine göre Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü son sınıf öğrencisi Baran Barış Korkmaz, Dersim Pertek’te yaşayan ailesini ziyarete gitti.

Polisler, ailesinin evinin yakınındaki bir komşusunun bahçesinde bulunan tüpün bomba hazırlığı için getirildiği ihbarı sonucu bahçede tüpü buldu. Gizli tanık da tüpü Baran Barış Korkmaz’ın oraya bıraktığını iddia edince evine baskın düzenledi.

Korkmaz ve üç kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan Korkmaz, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Yaklaşık üç yıldır cezaevinde.

"Baran için özgürlük istemeye devam edeceğiz"

Son duruşmada ise ağırlaştırılmış müebbet ve 23 yıl hapis cezası aldı. Korkmaz’ın cezasını onaylayan mahkeme, dosyayı Erzurum İstinaf Mahkemesi'ne gönderdi. Ailesi de boş durmadı, Baran'ın sesini duyurmaya çalıştı. 

Ancak, ne kamuoyu ne de hukuk mücadelesi sonuç verdi. Erzurum İstinaf mahkemesi, Korkmaz'a verilen cezayı onadı. Korkmaz, şu anda Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutuluyor.

Ailesi adına konuşan ablası Sevinç Korkmaz şunları söyledi:

"Karara şaşırdık. Hemen böyle bir karar beklemiyorduk. Her gün Adalet Bakanlığı'ndan açıklama yapılıyor. Yargı Reformu olacağını söylüyor. Düşünce özgürlüğü ile ilgili olarak olumlu gelişmeler olacak deniyor. Biz de umutluyduk. Şaşırdık. Üzüldük. Kardeşime nasıl söyleriz diye düşündük. Çok üzgünüz. Baran için özgürlük istemeye devam edeceğiz. O kadar Yargı Reformu'ndan söz ediyorlar. Hani nerede Yargı Reformu?"

'Umudumuz Yargıtay'da"

"Bazı hukukçular bize istinaf böyle bir kararın sorumluluğunu almaz diyenler vardı. Dosyayı görüp de karar kesin diyenler de vardı. Biz de hukuki mücadeleyi verdik. Ama sonuç değişmedi. Şimdi umutla Yargıtay kararını bekliyoruz."

"Kamuoyundan da destek bekliyoruz. Kardeşim için mutlaka harekete geçmek gerekiyor. Onun gibi yüzlerce üniversite öğrencisi cezaevinde ve eğitimleri tehlikede."

"Bugün ihtiyacımız olan şey adalet talebinin her zaman ve herkes için yükseltilmesi"

Korkmaz, bianet'e gönderdiği mektubunda eğitim hakkının gasp edildiğini belirtmiş ve şöyle demişti:

"Bugün bu mağduriyeti yaratanlar, yarın bu yaşananlara "kumpas" denildiğinde, gasp edilen eğitim hakkımı geri verecekler mi? Ben eğitim hakkımı istiyorum.

"59 yıl kararını duyan annemin babamın yaşadıkları üzüntüyü geri alabilirler mi? Adalet için kaybedilecek tek bir saniye yok. Böyle zamanlarda zordur adaletin sesini yükseltmek.

"Her şeye rağmen, bugün ihtiyacımız olan şey adalet talebinin her zaman ve herkes için yükseltilmesi."