Ekonomi

TÜSİAD Başkanı Turan: Sürdürülebilir büyüme için enflasyonu düşürmeliyiz

Turan, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu yaptı

03 Mayıs 2023 11:30

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, "Kalkınmak için de öncelikle sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme ortamına ihtiyacımız var. Bu sürece erişebilmemiz için ilk atmamız gereken adım, öncelikle enflasyonu düşürmek" dedi. 

Turan, Koç Üniversitesi ve TÜSİAD ortaklığı ile oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) 2 Mayıs'ta, “Türkiye Ekonomisinde Verimlilik” başlıklı bir seminerde konuştu. Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu yapan Turan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Merkez Bankası’nın kurumsal bağımsızlığı ve iktisadi politikaların tutarlılığı makroekonomik istikrar açısından azami öneme sahip. Fakat bu koşullar da istikrarlı bir ekonomi için yeterli değil. Özellikle yirmi birinci yüzyılın ikinci çeyreğine doğru ilerlediğimiz bu dönemde, teknolojideki gelişmeleri dikkate aldığımızda, meselemiz sadece üretim yapmak da değil, ileri teknolojili ürün ve hizmetlere yönelmek ve daha fazla katma değer üretmektir."

Verimlilik ve yüksek teknoloji vurgusu

Sürdürülebilir büyümek için enflasyonun düşürülmesi gerektiğine dikkati çeken Turan, "Kalkınmak için de öncelikle sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme ortamına ihtiyacımız var. Bu sürece erişebilmemiz için ilk atmamız gereken adım, öncelikle enflasyonu düşürmek. Fiyat istikrarına erişmeden dengeli bir büyümeye geçmenin imkanının olmadığını her konuşmamda ısrarla tekrar ediyorum." diye konuştu.

Verimliliğin artırılması gerektiğini ve ihracatta yüksek teknolojinin payının artırılması gerektiğini söyleyen Turan, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin uzun yıllar neden iktisadi anlamda atılım yapamadığına daha dikkatli bakmalı ve sorunu anlamalıyız. Üretimde sadece sermaye artışının yeterli olmadığını, bir o kadar bu sermayenin nasıl kullanıldığını, yani verimlilik artışıyla sürdürülebilir bir sistem kurmamız gerektiğini görmeliyiz.

Bugün dünya ticaretine baktığımızda, yüksek teknolojili ürün ve hizmetlerin payı artarken, düşük ücret, düşük beceri, düşük teknoloji ile üretilenlerin payı azalıyor. Öncelikle beşeri sermayemizi yükseltmemiz gerekiyor. Ülkemizin inovasyon potansiyelini artırmamız gerekiyor. Bunlar da istikrarlı ve tutarlı iktisadi politikalar gerektiren uzun soluklu süreçler."