Gündem

TÜSİAD, 'ABD'nin Türk şirketleri, Rus şirketlerle çalışma konusunda uyardığı' haberini doğruladı

ABD'deki Biden yönetiminin, Türk şirketlerine Batı yaptırımlarına maruz kalan Rus kişi ve şirketlerle iş yapmamaları konusunda uyarıda bulunduğu ileri sürülmüştü

23 Ağustos 2022 21:10

New York merkezli finans gazetesi Wall Street Journal'ın, 'ABD Hazine Bakanlığı'nın Türk şirketleri yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmamak konusunda uyardığına' dair haberinin ardından TÜSİAD'dan  açıklama geldi. Haberi doğrulayan TÜSİAD, "ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Adewale Adeyemo'nun, Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşlar ile kurulabilecek ilişkilerin Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlere de yaptırım riski olarak yansıyabileceğine yönelik mektubu TÜSİAD'a da iletilmiştir" açıklamasını yaptı.

Wall Street Journal'ın haberinde, Biden yönetiminin, Türk şirketleri yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmama konusunda uyardığı iddiasını TÜSİAD doğruladı.

TÜSİAD'dan yapılan açıklama şöyle:

"24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını takip eden günlerde ABD ve AB başta olmak üzere 30'dan fazla ülke Rusya'ya yönelik yaptırım kararları almıştır. Bugün çeşitli basın organlarında yer aldığı üzere, ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Adewale Adeyemo'nun, Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşlar ile kurulabilecek ilişkilerin Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlere de yaptırım riski olarak yansıyabileceğine yönelik mektubu TÜSİAD'a da iletilmiştir. İlgili mektup, TÜSİAD tarafından, Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşılmıştır.

Kamuoyunun bilgisine sunarız."

Ne olmuştu? 

Wall Street Journal (WSJ), 22 Ağustos'ta ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wall Adeyemo'nun 'Amerikan Ticaret Odası Türkiye'ye, Türk şirketlerinin Rus şirketlerle yapabileceği potansiyel işbirliklerine karşı uyarılarda bulunan bir mektup yolladığını belirtti. Gazetenin okuduğu mektupta Türk şirketlerinin yaptırımlara maruz kalan Ruslarla iş yapmasının ABD'nin kendilerine yaptırım uygulanmasıyla sonuçlanacağının vurgulandığı aktarıldı.

 

TIKLAYIN | Wall Street Journal: ABD Hazine Bakanlığı, TÜSİAD'a "Yaptırımlı Rus şirketleriyle iş yapana yaptırım uygulanır" uyarısı yaptı