Gündem

Turkuvaz Medya ile BİM arasında 'fırsatçı' kavgası

"Kuvvetle muhtemel yandaşın istediği boyutta reklam vermediler"

11 Mart 2019 11:55

Son yıllarda yapılan ihaleleri alan hükümete yakın Kalyon İnşaat'ın sahibi Ömer Faruk Kalyoncu’nun sahibi olduğu Turkuvaz Medya, Mustafa Latif Topbaş ve Yıldız Holding’in hisselerinin bulunduğu BİM’in, tanzim satış noktalarının kurulmasının ardından İstanbul ile Ankara’da fiyatları düşürdüğünü diğer illerde yüksek fiyattan satış yaptığını öne sürdü.

A Haber tarafından önceki gün yapılan haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği tanzim satış noktalarının kurulması talimatı sonrasında, BİM'in 'kur saldırısını' bahane ederek zam fırsatçılığı yaptığı ve şirketin cirosunda yüzde 30'a yakın artış yaşandığına dikkat çekilmişti.

“BİM'den dikkatleri üzerine çeken kar rekoru!” haberde  "Ucuz market olarak Türkiye'de yaygın bir şube ağı olan BİM, tanzim satış sonrası İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde fiyatlarını indirse de, diğer illerdeki şubelerinde sebze ve meyveyi hala yüksek fiyattan satıyor. Toptan fiyatına fırsatçılık yapan BİM, ucuz market adı altında vatandaşın cebini yakarak kâr rekoru kırdı" ifadeleri yer almıştı.

2018 yılında 32.3 milyar ciro ve 1.25 milyar kâr yaptığını açıklayan BİM, A Haber’in haberinin ardından yazılı bir açıklama yaparak öne sürülen iddiaları reddetti.

Açıklamada, A Haber’in haberinde BİM’in “kurumsal yapısına ve marka değerine yönelik asılsız, iftira ve suçlamalar” yer aldığı belirtilerek  ‘Enflasyonla Topyekün Mücadele' kampanyasına yoğun destek verdikleri ve bazı ürünlerde zararı göze alarak satış yaptıkları kaydedildi.

Türkiye’de 7.550 şubesi olan BİM, tarafından dün yapılan açıklamada, büyümenin ve kâr etmesinin sebebini şöyle açıklandı: Yüksek maliyet disiplini, verimlilik odaklı operasyon yaklaşımı, sektör ortalamalarının çok altındaki brüt kar marjları ve 'yüksek kalite, düşük fiyat' şiarıyla, ürün fiyatlarını mümkün olan en düşük seviyelerde tutmasıdır.”

"Yargı süreçleri başlatılacak"

Rekabet Kurumu’nun sebze ve meyvede haksız rekabet yapıp yapmadıklarının tespiti amacıyla soruşturma başlatığı marketler zinciri arasında bulunan BİM, A Haber’in yayını için “kötü niyetli” ifadesini kullanarak “Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde yargı süreçleri başlatılacaktır” açıklamasını yaptı.

Sabah gazetesinde bugün “BİM yakayı ele verdi!” başlığıyla yayımlanan haberde de BİM’in, meyve ve sebze fiyatlarına yüzde 400'lere varan oranlarda zam yaptığı öne sürüldü.

"Şirketin cirosu son çeyrekte adeta patlama yaptı"

Yılın son çeyreğinde büyük marketler içinde en çok ciro yapan ve kârını katlayan marketin BİM olduğu belirtilen haberde “2018'de kârını yüzde 45 artırarak 1 milyar 250 milyon liraya çıkaran BİM, cirosunu ise yüzde 30'luk artışla 32.3 milyar liraya taşıdı. BİM'in son çeyrekteki cirosu ise ağustostaki kur saldırısının ardından doları bahane ederek uyguladığı sözde 'indirimli' fiyat politikasını belgeler nitelikte geldi. Şirketin cirosu son çeyrekte adeta patlama yaptı. Yüzde 37.8 artarak 9.1 milyar TL ile tarihsel bazda en yüksek seviyeye çıktı. BİM'in son çeyrek kârı da yüzde 62 artarak 359.2 milyon TL ile beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti. Halka açık perakende şirketlerinin bilanço rakamları karşılaştırıldığında, BİM'in ciro artışı ve kârda başı çektiği görüldü” ifadeleri yer aldı.

 "Yandaşın istediği boyutta reklam vermedi"

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, A Haber’in BİM’i haber yapmasıyla ilgili “Aynı cenahta yer alan kardeş çocukları… Kuvvetle muhtemel yandaşın istediği boyutta reklam vermediler, para yedirmediler” yorumunda bulundu.