Ekonomi

TÜRKONFED Başkanı Sönmez: İşletmelerin sermaye ihtiyacı kredi hacminden hızlı artıyor

Sönmez, “KOBİ ticari kredilerinin hacmi artıyor ancak mesele kredi hacminin aylık yüzde 3-5 artması değil. Çünkü işletmelerin sermaye ihtiyaçları daha hızlı artıyor” diye konuştu

27 Aralık 2022 08:58

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, finansman sorununa işaret ederek “KOBİ ticari kredilerinin hacmi artıyor ancak mesele kredi hacminin aylık yüzde 3-5 artması değil. Çünkü işletmelerin sermaye ihtiyaçları daha hızlı artıyor” dedi.

Ekonomi gazetesine değerlendirmelerde bulunan Sönmez, Türkiye'nin yüzde 5 seviyesinde büyümeleri kalıcı hale getirmesi gerektiğini söyledi. Sönmez, "Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması, kaliteli büyümesi, bunlarla birlikte istihdamın korunup gelişmesi için yüzde 5 ve üzeri büyümeyi kalıcı hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için de yaklaşık 10 senedir ısrarla üzerinde durduğumuz enflasyon-faiz-kur sarmalından çıkmalı; markalı, yüksek katma değerli üretim ve yüksek katma değerli ihracatı önceliklendiren, verimlilik artışı yaratacak sanayi odaklı bir ekonomik modele geçmeliyiz” ifadelerimi kullandı.

Ekonomik yavaşlama uyarısı

Küresel talebin düştüğü ve ekonomilerin yavaşladığı bir döneme girildiğinin altını çizen Sönmez, bu süreçte işletmelerin yaşadığı finansmana erişim sorununun artarak devam ettiğine işaret etti. Toplam kredi hacmi, ticari kredi hacmi veya KOBİ kredilerinde nominal yıllık artışların yüzde 75’leri bulabildiğine değinen Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak unutmamak gerekir ki yıllık ÜFE Ekim’de yüzde 158 iken baz etkisiyle Kasım’da yüzde 136’ya geriledi. Ticari faiz oranları düştü ve makro ihtiyati tedbirler gereğince referans faizlerdeki düşüşe paralel olarak düşmeye devam edecek. Özellikle bankacılık sisteminin yeterince kredi üretememesi önümüzdeki aylarda ekonomik yavaşlamayla beraber gündemde yeniden yer edinecektir. Bu dönemde emtia ve enerji fiyatları yüksek kalmaya devam edecektir. Dolayısıyla iş dünyası, düşen küresel taleple beraber üretici maliyetlerinde oluşacak baskı riskiyle karşı karşıya kalabilir. Özellikle işletmelerin toplam maliyetlerindeki enerji harcamaları oranı gittikçe artıyor. Bu noktada iş dünyası için kayıtsız ve şartsız en öncelikli ve hayati konu finansmana erişim. Ticari kredi faizleri ve hatta özellikle KOBİ ticari kredileri hacmi artıyor ancak mesele kredi hacminin aylık yüzde 3-5 artması değil. Çünkü işletmelerin sermaye ihtiyaçları daha hızlı artıyor.”

KOBİ'lerin dört sorunla karşılaştığını belirten TÜRKONFED Başkanı, “İhracatçı KOBİ’ler veya ihracat zinciri içerisinde yer alan KOBİ’ler belirli düzeyde avantaj sağlamış olsa da yüksek kur oynaklığı; yüksek üretim maliyetleri, varlık fiyatlarında dalgalanmalar, işletme sermayesi ihtiyaçlarının hızla artması ve nihayetinde toplumun geniş bir kısmı için refah kaybı gibi sorunları beraberinde getiriyor" diye konuştu.