Dünya

Türkiye'ye silah satışını durduran ülkelerin sayısı artıyor

Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları dün yaptıkları bir toplantıda Türkiye'nin operasyonunu kınamıştı

15 Ekim 2019 11:35

Almanya, Fransa, Norveç, Finlandiya ve Hollanda'nın ardından Türkiye'ye silah satışını durduran ülkelerin sayısı artıyor. Silah satışını durduran ülkelere İtalya, Britanya ve Çekya da eklendi.

Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı'na başlamasıyla Almanya, Norveç, Finlandiya ve Hollanda da Türkiye'ye yönelik silah ihracatını askıya alacağını açıklamış, İspanya ise 'Suriye'deki gerilimin tırmanması durumunda' Türkiye'deki Patriot hava savunma sistemlerini geri çekeceğini duyurmuştu.

Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları dün yaptıkları bir toplantıda Türkiye'nin operasyonunu kınamış, silah satışına sınırlama getirme konusunda uzlaşmıştı. 

Raab: Türkiye, Suriyeli mültecileri Avrupalı müttefiklerine karşı "jeopolitik piyon" olarak kullanamayacak

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Suriye'de süren askeri operasyon nedeniyle Türkiye'ye silah satışının askıya alındığını açıkladı.

Raab "İngiltere hükümeti silah ihacatına yönelik sorumluluklarını çok ciddiye alıyor ve bu durumda, Türkiye'ye yaptığımız savunma ihracatını çok dikkatli ve sürekli bir inceleme altıda tutacağız. Bu inceleme bitene kadar Suriye'deki askeri operasyonlarda kullanılabilecek mallara yeni ihracat izni verilmeyecek" dedi.

Raab ayrıca Türkiye'nin ülkesindeki Suriyeli mültecileri Avrupalı müttefiklerine karşı "jeopolitik piyon" olarak kullanamayacağını ve Suriye'de tek taraflı bir demografik değişiklik yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları Pazartesi günü Lüksemburg’da toplanmış; Türkiye’nin başlattığı Barış Pınarı Operasyonu’nun durdurulması çağrısı yapmıştı.

Operasyona tepki niteliğinde AB’nin blok olarak Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması talebi de görüşülmüş ancak kabul görmemişti. Bunun yerine Silah satışını durdurma kararı üye ülkelerin hükümetlerine bırakıldı.