Dünya

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'nde bayraklar Haniye için yarıya indi, İsrail tepki gösterdi: Yas tutmak isteyen Türkiye'ye gitsin

Katz, Türk büyükelçi yardımcısının Dışişleri'ne çağrıldığını bildirdi

02 Ağustos 2024 13:58

T24 Dış Haberler

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv'deki Büyükelçiliği'ndeki bayrağın öldürülen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için yarıya indirilmesine tepki gösterdi. 

İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, bayrağın İsrail'in terör örgütü olarak nitelediği Hamas'ın lideri için indirilmesi gerekçesiyle Türkiye'nin Tel Aviv'deki büyükelçi yardımcısının Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını belirtti. Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar hala görevi sürdürse de geçen sene kasım ayında istişareler için Ankara'ya çağrılmış ve geri dönmemişti.

Katz, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, "İsrail devleti İsmail Haniye gibi bir katil için yas tutulmasını tolere etmez. Kendisi 7 Ekim'deki vahşete liderlik etti ve televizyondan korkunç görüntüleri izlerken arkadaşlarıyla dua ederek katillere şans diledi" yazdı.

Katz, "Eğer büyükelçilik temsilcileri yas tutmak istiyorsa Türkiye'ye gidip, terör örgütü Hamas'ı sahiplenen ve terör ile cinayet eylemlerini destekleyen ustaları Erdoğan ile yas tutsunlar" diye devam etti. 

Dışişleri Sözcüsü Öncü Keçeli, Katz'ın paylaşımına tepki göstererek, "Müzakerecileri öldürerek, diplomatları tehdit ederek barışa ulaşamazsınız" dedi.

Dışişleri kaynakları da, "İsrail makamlarının açıklamalarıyla ilgili tepkimiz, İsrail’in Türkiye’de görevli diplomatik yetkililerine iletilmektedir" diye konuştu.

Haniye, çarşamba sabahı yapılan bir operasyonla yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için gittiği İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı devlet konukevinde öldürüldü. İsrail, suikastı açık şekilde üstlenmese de Hamas ve İran, Tel Aviv'i sorumlu tuttu. New York Times'ın aktardığına göre ABD istihbaratı da aynı sonuca vardı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Haniye'nin ölümünün ardından bir günlük yas ilan etti.