Dünya Basınında Bugün

Türkiye'nin seçimi dünya basınında: İmamoğlu, Erdoğan yolunda yürüyor

"İkisinin de ailesi Karadeniz kökenli, ikisi de futbol oynadı, ikisinin de kariyeri İstanbul'la parladı; ancak siyasi görüşleri zıt"

31 Mart 2024 23:55

T24 Dış Haberler

Türkiye'de yapılan 31 Mart Yerel ve Mahalli İdareler Seçimi'nde oy sayımının sonuna yaklaşılırken CHP'nin ülke genelinde AKP'nin önünde olması ve büyükşehirlerdeki başarısı dünya basınında geniş yer buldu. 

Almanya'nın en çok okunan gazetelerinden Bild, sitesinin manşetinde yer verdiği yerel seçim haberine "Erdoğan'a tokat" başlığını attı. Bild, iktidar partisi AKP'nin ülke çapında kayıp yaşadığını vurgulayarak, "Seçim Cumhurbaşkanı için ağır bir yenilgiye dönüşme tehlikesi yaşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bild, seçimde Erdoğan'ın ana hedefinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı geri almak olduğunu yazarken, CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun pazar gecesi yaptığı açıklamayla resmi olmayan sonuçlara göre tekrar kazandığını söylediğini ifade etti.

Reuters: İmamoğlu, Erdoğan yolunda yürüyor

Dünyada en çok abonesi bulunan haber ajanslarından Britanya merkezli Reuters, "İmamoğlu, Erdoğan yolunda yürüyor" başlıklı bir analiz yayımladı. 

Reuters, "Yeniden seçilen Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erdoğan'ın hükmüne karşı en büyük rakip olarak öne çıktı. Ancak bazı açılardan şehri 1990'larda yöneten Türk liderin adımlarını takip ediyor" yazdı. 

Reuters, Türkiye'nin en büyük şehrini kazanmanın yanı sıra hem Erdoğan'ın hem de İmamoğlu'nun ailelerinin Karadeniz kökenli olduğuna, hem de ikisinin de gençliğinde futbol oynadığına dikkat çekti. Ajans, iki ismin de siyaset sahnesine güçlü girişi de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'yla olsa da, siyasi görüşlerinin çok farklı olduğunu ifade etti. 

Reuters, birçok analistin İmamoğlu'nu potansiyel bir ulusal lider olarak gördüğünü ifade etti. 

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Guardian da muhalefetin yerel seçimlerini süpürdüğünü ve Erdoğan'a "beklenmedik bir darbe vurduğunu" ifade etti. Gazete, CHP'nin Türkiye'nin daha muhafazakar bölgeler olarak görülen Karadeniz ve İç Anadolu'da önemli zaferler elde ettiğini vurguladı. The Guardian, "Sonuçlar, hızlı şekilde Erdoğan'a yönelik memnuniyetsizliğin bir sembolü haline geldiğini" belirtti. 

The Guardian, ayrıca Erdoğan'ın İstanbul seçim kampanyası sürecinde kendisini öne çıkardığına; mitinglere katıldığına ve Ayasofya'da namaz kıldığına dikkati çekti. 

Britanya'nın önde gelen finans yayınlarından Financial Times da Erdoğan'ın AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Murat Kurum için "agresif şekilde kampanya yaptığını" ve iktidara yakın medyanın Kurum'un "attığı her adımı kapsamlı şekilde verdiğini" belirtti. 

ABD merkezli haber ajansı Associated Press, 31 Mart seçimlerinin "Erdoğan'ın popülaritesi için bir barometre olarak görüldüğünü" ifade etti. AP, 2019'da CHP'nin Ankara ve İstanbul'da elde ettiği zaferlerin AKP'nin "yenilmez" imajını yıkmış olduğunu; ancak 14-28 Mayıs seçimlerinde Altılı Masa'nın ekonomik kriz ve 6 Şubat depremleri konusunda halktan gerekli oyu almayı başaramadığını belirtti.

AP, muhalefetin seçimde çok büyük kazançlar elde ettiğini ve Erdoğan'ın "çok büyük bir sürpriz mağlubiyet" yaşadığını yazdı. 

ABD merkezli ajans, CHP'nin Ankara adayı Mansur Yavaş'ın AKP'li rakibine attığı farkı "baş döndürücü" diye niteledi. AP, CHP'nin ülke genelinde AKP'nin önünde gözükmesiyle ilgili olarak da, "Partinin 22 yıl sonra AKP'ye karşı aldığı ilk zafer" ifadelerini kullandı. 

Katar merkezli haber kanalı Al Jazeera, İmamoğlu zaferinin, kendisinin Erdoğan'ın 2028'deki potansiyel rakibi haline getireceğini belirtti. 

RIA Novosti: Erdoğan itiraf etti

Rusya kamu yayıncısı RIA Novosti de Türkiye'deki seçimlerle ilgili olarak Cumhurbaşkanı'nın pazartesi gününün ilk saatinde yaptığı açıklamayı öne çıkardı. "Yapamadık': Erdoğan son seçimlerle ilgili açıklama yaptı" başlıklı haberde "Erdoğan, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin son belediye seçimlerinde istenilen sonuçları alamadığını itiraf etti" ifadelerine yer verdi. 

RIA'nın haberinde, "Türkiye'de Pazar günü yerel yönetim seçimleri yapıldı. Devlet televizyonu TRT Haber'in yayınladığı verilere göre, Türkiye'de muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi 20 yıl aradan sonra ilk kez iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ni geride bıraktı. 2019 yılından bu yana yönetimde olan İstanbul , Ankara ve Antalya'nın yanı sıra sanayi merkezleri olan Bursa ve Tekirdağ gibi yeni şehirler de muhaliflerin kontrolüne girdi" denildi.