ABD, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri nedeniyle Türkiye'yi F-35 programından çıkarmaya karar verirken Tokyo'nun programa katılma konusunda istekli olduğu iddia edildi.
Defence News'in haberine göre, Japonya, F-35 programına tam yetkili partner ülke olarak katılma talebini Pentagon'a iletti.
18 Haziran'da Pentagon Tedarik Başkan Yardımcısı Ellen Lord'a bir mektup yazan Japonya Savunma Bakanlığı Savunmanın Geliştirilmesini Planlama Bürosu Direktörü Atsuo Suzuki, Japonya'nın F-35 alıcısı olmaktan çıkıp programın tam yetkili üyesi olmak için neler yapması gerektiğini sordu.
Suzuki, "İlk etapta Japonya'nın partner ülke olma olasılığı bulunup bulunmadığı hakkındaki düşüncelerinizi almak istiyorum. Ayrıca, Savunma Bakanlığı'na bir partner ülkenin sorumlulukları, hakları, maliyet paylaşımı, onay süreci ve gerekli süre gibi koşullar hakkında ayrıntılı bilgi vermenizi istiyorum. Bize sorumluluklarımızı bildirmeniz sonrasında partner ülke olup olamayacağımıza karar vereceğiz" diye yazdı.
"ABD olumsuz bakıyor"
Haberde Lord'un bu hafta Japon yetkililerle bir araya geleceği ve görüşmede Tokyo'nun talebinin ele alınacağı ifade edildi.
Kaynakların verdiği bilgilere göre, Pentagon Japonya'ya olumsuz yanıt vermeyi planlıyor. Bunun nedeni olarak, Japonların projeye dahil edilmesinin diğer ortaklarla gerginliklere yol açacak olması ve diğer müşterilerin gelecekte proje kapsamında daha büyük bir rol talep etme olasılığı gibi çekinceler gösteriliyor.
"Türk firmaların yerini Japon şirketler alabilir"
Tokyo yönetimi Aralık 2018'de daha önce sipariş ettiği 42 adet F-35 sayısını 147'ye yükseltme kararı aldı. Bu rakamlarla Japonya, ABD dışındaki F-35 filosuna sahip olacak en büyük ülke konumuna yükseldi.
ABD'li teknoloji şirketi Teal Group analisti Richard Aboulafia, Türk firmaların programdan çıkarılmasının ardından sanayi katılımı açısından, Japon firmaların işleri devralma imkanlarının bulunduğunu dile getirdi.
Türk savunma şirketleri F-35 için yüzlerce parçanın üretiminde rol aldı. Türkiye'ye savaş uçağı satılmaması ve programdan çıkarılması kararı, üretimin yakın gelecekte diğer ortaklara dağıtılmasına da kapı aralayacak.