Gündem

Türkiye'nin çeşitli illerinde kadınlar erkek şiddetine karşı sokağa çıktı

25 Kasım 2019 22:14

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de dört bir yanında kadınlar sokağa çıktı.

Evrensel’in derlediği habere göre Diyarbakır, Mardin, Tunceli ve Van’da 25 Kasım dolayısıyla eylem ve etkinlik yapmak isteyen kadınlar türlü gerekçelerle engellenmek istendi. Buna karşın bir araya gelen kadınlar "Mücadeleyi büyütüyoruz" dedi.

Adana

Adana’da kadınlar, kadına yönelik şiddeti ve şiddeti üreten politikaları protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Abidin Dino Parkı’nda bir araya gelen kadınlar Atatürk Parkı’na yürüdükten sonra basın açıklaması yaptı. Yürüyüşte Şili’de bir ay önce gözaltına alındıktan sonra tıpkı Mirabel kardeşler gibi tecavüz edilip katledilen pandomim sanatçısı Daniella Carrasco için adalet talep edildi. TMMOB’li öğrenci genç kadınlar kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için kısa bir skeç sergiledi.

Platform adına basın metnini Sevil Aracı okudu. İyi hal indirimleri ile adaletsiz yargı kararlarının cinayetlerin artmasında bir etken olduğunu dile getiren Aracı, “Krize, şiddete, yoksulluğa; bizi ölümde birleştirenlere karşı yaşamı kazanmak için birleşelim” dedi.

Ankara

Ankara'da 25 Kasım dolayısıyla bir araya gelen kadınlar, polisin engelleme çabalarına rağmen yürüdü, "Haklarımıza yönelik saldırılar ne kadar artarsa artsın bir adım bile geriye çekilmeyeceğiz” dedi.

Başkentte Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla 25 Kasım dolayısıyla Çankaya Belediyesi önünde bir araya gelen kadınlara polis engel olmaya çalıştı. Kadınlar, engellere rağmen yürümekte ısrar edince polis barikatları kaldırarak yolu açtı ve Sakarya Caddesi'ne coşkulu bir yürüyüş yapıldı.

Mirabel Kardeşler'in ve Türkiye’de öldürülen kadınların fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıyan kadınlar, “Yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddeti karşısında birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz. Hakkımız olanı ancak sokakta alacağımızı biliyoruz” dedi.

Antalya

Antalya’da kadınlar Kadın Platformunun çağrısıyla Aydın Kanza parkında buluşarak Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Kadınlar adına açıklama yapan Songül Şarklı, meclis gündeminde olan yasa değişikliklerini ve kadınların kazanımlarına dönük saldırıları hatırlatarak “Dün olduğu gibi bugün de haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkıyoruz, kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Mitingde kadınlar, öldürülen kız kardeşlerinin hayat hikayelerini de okuyarak öldürülen kadınların birer sayı değil birer yaşam olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan eylem başlamadan önce kadınlar engelleme girişimiyle karşılaştı. Eylemden birkaç gün önce, içinde “Yaşamak istiyoruz” da dahil olmak üzere birçok sloganın atılması halinde eyleme izin vermeyeceğine ilişkin tebligat gönderen Emniyet Güvenlik Büro Amirliği, kadınların itirazı üzerine 2 gün sonra izin belgesini yenileyerek gönderdi. Bu kez de “Savaş istemiyoruz” sloganına yasak getirildi, kadınların savaş karşıtı slogan atması ve dövizler taşıması engellendi.

Balıkesir

Balıkesir'de kadınlar şiddete karşı sokağa çıktı. Balıkesir Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, "Şiddete, tacize, tecavüze, savaşa, yoksulluğa, çocuk istismarına, kadın katliamına dur de" pankartı taşıdı.

Balıkesir’in Edremit ilçesinde kadınlar krize, eşitsizliğe ve şiddete karşı yürüdü. Edremit Demokrasi Platformu ve Körfez Bağımsız Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Altınoluk Alevi Derneği önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Yağmura rağmen eylemlerini yapan kadınlar adına açıklama yapan Gülsüm Doğan, “Şiddeti, krizi, yoksulluğu birbirine düğüm düğüm kalın iplerle bağlayan ölüm politikasına karşı birlikte hareket etmeliyiz. Birimizin geçim derdini diğerinin ayakta kalma mücadelesine, birimizin öfkesini diğerimizin ‘ne yapmalı’ cevabına, birimizin şiddet hikayesini diğerimizin ‘yalnız değilsin’ şiarına bağlayan şey budur: Aynı sorunları yaşayanlar aynı tarafta buluşur! Ve kurtuluş, ancak birlik olursak mümkün olur” dedi.​

Bursa

Bursa'nın Panayır Mahallesi'nde kadınlar, 25 Kasım etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlik, iki tiyatro oyunu ve Psikolog Doktor Müberra Yenişar ve Avukat Tuğçe Çelik Karademir’in sunumu ile gerçekleşti.

Açılış konuşmasını yapan 2016'da kapatılan Panayır Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Filiz Tali, şiddeti, yoksulluğu dayatan politikalara karşı kadınların isyan cümlesinin "Ölmek istemiyoruz" olduğunu ifade etti. Açılış konuşmasının ardından Cem Evi Kadın Kolları Başkanı Sevgi Başboğa konuşma yaptı. Başboğa, "Emine Bulut'un çığlıkları hâlâ kulaklarımızda, ölmek istemiyoruz" dedi.

Ardından psikolojik şiddeti konu alan bir tiyatro oyunu sergilendi. Ardından Psikolog Doktor Müberra Yenişar konuştu. Yenişar, psikolojik şiddet, aile içi şiddet ve toplumsal cinsiyet rollerinden bahsederek Panayırlı kadınların her gün yüz yüze geldiği sorunlardan bahsetti. Yenişar, "Eğer birlik olmazsak öldürülmeye yok sayılmaya ezilmeye devam edileceğiz" dedi.

Edirne

Edirne'de Kadın Dayanışma Platformu Üyeleri, Edirne Belediyesi önünde toplandı. Yaklaşık 200 kadının bir araya gelerek kortej oluşturmasının ardından ellerinde ‘Kadına şiddete hayır’, ‘Ölmek istemiyoruz’, ‘Kadın katliamı isyanımızdır’, ‘Ölmek istemiyoruz’ yazılı pankart ve dövizler ile Saraçlar Caddesi'ne kadar yürüdüler. Burada toplanan kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Hülya Bodur, “Kadına yönelik şiddet, bir insan hakları ihlali. Kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlali, suçtur. Ülkemizin imzaladığı, kadına yönelik şiddete karşı yasal yaptırımlar ve uluslararası sözleşmelerinin gereklerinin yerine getirilmesi, şiddeti önlemenin en önemli aşamalarından biridir. Kadına şiddetin son bulmasını istiyoruz” dedi.

Gaziantep

Gaziantep’te 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Yeşilsu Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, şiddete ve kadın cinayetlerine dikkat çekti. Kadınlar, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, ”Mobbing öldürür”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları attı.

“Eşit ve özgür yaşamak için gücümüz birliğimiz” pankartı açan Gaziantep Demokratik Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Sara Alagöz, “Neredeyse günde iki kadın, genellikle de en yakınındaki erkekler tarafından öldürülmektedir. Son 17 yılda bu rakam ne yazık ki 15 binin üzerine çıkmıştır. Sadece eylül ve ekim ayında 86 kadının katledildiğini görüyoruz. Kırıkkale'de eski eşi Fedai Baran tarafından defalarca bıçaklanarak 10 yaşındaki kızının gözleri önünde katledilen Emine Bulut'un 'ölmek istemiyorum' haykırışı tüm kadınların haykırışıdır” diye konuştu.

Kadın cinayetlerinde katillerin cezasız bırakıldığına ve korunduğuna vurgu yapan Alagöz, “AKP'nin cesaretlendirdiği eril zihniyetin beslediği bu cinayetlerde katilleri koruyan, cezasız bırakan eril yargı suç ortağıdır. Ceren Damar Şenel cinayetine ilişkin görülen duruşmada sanığın, öldürdüğü kadını itibarsızlaştırmak istemesi boşuna değildir. Çünkü bunun yargıda bir karşılığının olduğunu ve lehe sonuç verdiğini çok iyi bilmektedir. Yine AKP'li Vekil Şirin Ünal’ın evinde gerçeklesen Nadira Kadirova’nın ölümü, birçok yönüyle ülke gerçekliğini gözler önüne sermektedir. Ölümün örtbas edilmesi, ailenin tehdit edilmesi, mafyavari yöntemlerin giderek olağan hale geldiğini açıkça göstermektedir” dedi.

Hatay-İskenderun

İskenderun’da kadınlar İskenderun Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar Boyacılar Parkında eylem yaptı. Asit saldırıya uğrayarak yüzü yakılan Berfin Özek’in de katıldığı eylemde kadınlar, öldürülen kız kardeşlerinin isimlerini sayarak “Sosyal medya etiketleri arasında bir kadının adını daha görmekten korkar olduk. Çünkü bu ya o kadının hayatta olmadığı ya da korkunç bir şiddete uğramasına rağmen adalet bulamadığı anlamına geliyor” dedi. Kadınlar adına açıklama yapan İskenderun Kadın Platformu dönem sözcüsü Medine Yayman, “Artık yeter! Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok diyoruz! Kadınlar her gün boşanmak istedikleri için, hayır dedikleri için, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 uygulanmadığı için, hakimler şiddet uygulayan erkekleri değil kadınların yaşam tarzlarını yargılamayı seçtiği için, mahkemeler erkekleri aklamanın sayısız yolunu bulduğu için, 15 yaşından küçük çocukların evlendirilmesinde beis görmeyen bir zihniyet altında, cinsel şiddete uğruyor, cinsiyet kimliğine, cinsel ve romantik yönelimine duyulan nefretten, bedenlerinin ve aşklarının sığdırılmaya çalışıldığı kalıplardan, transfobi ve homofobinin türlü şekillerinden ötürü şiddete maruz bırakılıyor. Kadınlar sadece öldürüldüklerinde haber oluyor. Biz kadınların isimlerinin hayalleriyle haber olduğu bir dünya için buradayız! Ve umudumuz birbirimizde. Umudumuz birlikteliğimizden aldığımız güçte, kadın dayanışmasında, verdiğimiz ortak mücadelede” dedi.

İzmir - Bornova

Bornovalı Kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Bornova Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. “Yaşamak istiyoruz” pankartı açan kadınlar sık sık, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” , “Yaşasın kadın dayanışması” , “Krizin yükü patronlara” sloganları attı.

Ortak basın açıklamasını okuyan Juliana Gözen, her gün ülkenin dört bir yanından onlarca şiddet haberinin geldiğini söyleyerek, "6284 sayılı yasa, İstanbul sözleşmesi ve nafaka hakkı boşanmalara sebep olduğu, geleneksel aile yapısını bozduğu, mağduriyet doğurduğu gerekçesiyle kaldırılmak isteniyor. Hükümetin ülke içinde ve dışarıda sürdürdüğü ırkçılığı tırmandıran savaş politikaları, kadınlara yönelik şiddeti artırıyor, demokrasiye darbe anlamına gelen kayyumlar kadın kazanımlarını yok ediyor. Ekonomik krizin artan etkileri, emekçi kadınların hayatını her gün daha da zorlaştırıyor. Artan yoksulluk nedeniyle güvencesiz ve esnek çalışma biçimlerine daha çok maruz kalıyor, işten atılma tehdidi ile daha çok sömürü, baskı ve mobinge uğruyoruz. Krizin kadınlar üzerindeki etkisi eşitsizliği derinleştirirken, şiddeti de körüklüyor. Emeğimizi, bedenimizi, haklarımızı, geleceğimizi kendi çıkarlarına dayanak haline getirmeye çalışanlara öfkeliyiz. Krizin, şiddetin, eşitsizliğin yükünü taşımak istemiyoruz. Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz" dedi.

İzmir - Menemen

Menemenli kadınlar da Menemen Belediyesi düğün salonuna sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Menemenli kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Gamze Ertuğ "Kadınların tırnaklarıyla kazıyarak, bedeller ödeyerek kazanmış olduğu haklar bir bir elimizden alınmaya çalışılıyor. Mirabal Kardeşler’den aldığımız güçle sokaklarda olmaya, adalet, barış ve eşitlik taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz. Bu erkek egemen baskı ve korku rejimiyle tarihsel kazanımlarımıza, emeğimize, örgütlülüğümüze, eşitlik ve özgürlük mücadelemize ket vuracaklarını zannedenlere buradan bir kez daha sesleniyoruz: Haklarımızdan, örgütlülüğümüzden ve alanlardan çekilmeyeceğiz" dedi.

Rize

Rize’nin Fındıklı ilçesinde kadın örgütleri Tahiroğlu köprüsünden ilçe merkezine kadar yürüyerek taleplerini dile getirdi.

Yürüyüş esnasında kadınlar öldürülen kadınların öldürülme bahaneleri ve adlarını da dile getirirken, ''Öldüren sevgi istemiyoruz'', ''Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun'' sloganlarını attı. Yürüyüşe katılan Belediye Başkanı Ercüment Ş. Çervatoğlu “Kadına yönelik şiddete ‘hayır’ demek için bir gün var bunda bile zulmediyorlar” dedi. Yürüyüşün sonunda, cami önünde oturma eylemi yapan kadınlar kadına yönelik şiddetin önüne geçeceklerini ifade etti.