Ekonomi

“Türkiye Kalkınma Bankası’nın yapısı değiştirilirken geçen 13 günde, 4.5 milyon hisse el değiştirdi; spekülatif bir girişim olup olmadığı araştırılmalı”

CHP'li Yavuzyılmaz, "Hisseleri kimlerin satın aldığı incelenmelidir” dedi

25 Haziran 2021 07:43

AKP’nin TBMM’ye sunduğu kanun teklifi ile Türkiye Kalkınma Bankası’nın yapısı değiştirildi. Ancak teklif yasalaşıncaya kadar geçen 13 günde bankanın 4.5 milyon hissesi de el değiştirdi.

28 Eylül 2018 günü AKP tarafından TBMM'ye sunulan bir kanun teklifi ile Türkiye Kalkınma Bankası'nın sermaye yapısı, organları, hesapları, faaliyet konuları ile kârının dağıtımına ilişkin esasların değiştirilmesi öngörüldü. Teklif, 13 gün sonra yani 11 Ekim günü TBMM'de benimsenerek kanunlaştı. Bu süre içinde bankanın hisselerinde önemli bir el değiştirmeler yaşandı. TBMM KİT Komisyonu'nda Türkiye Kalkınma Bankası'nın (TKB) hesapları görüşülürken, 3 yıl önce yapılan yasal düzenleme sırasında Borsa İstanbul'da işlem gören bankanın hisselerinin 12 kat artması da gündeme getirildi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Kalkınma Bankası hisseleri 5 lira seviyesinde işlem görmekteyken hisselerin statik seyri, bankanın yeniden yapılandırılacağının açıklanmasından sonraysa adeta uçuşa geçiyor. Kalkınma Bankası'nda yaşanan bu dalgalanmalarda spekülatif bir girişim olup olmadığı ve hisseleri kimlerin satın aldığı incelenmelidir” dedi.

Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre, Yavuzyılmaz şunları kaydetti:

“Kanun teklifinin görüşüldüğü 10 Ekim günü 50.6 liraya yükseliyor, 11 Ekim itibarıyla da gün ortasına gelinmeden 60 lira seviyesi aşılıyor. Böylece yatırımcılar da çok yüksek bir kazanç sağlıyor. Bir koyan 12 alıyor. Kalkınma Bankası'nın piyasa değeri kısa sürede 30.3 milyar liraya kadar ulaşıyor. Hisse senedi fiyatının fiyat-kazanç oranı Kalkınma Bankası'nda yüzde 238.31 seviyesini aşıyor. Hissedeki sert yükselişin ana nedeni halka açıklık oranının düşük olması (yüzde 0.92) olarak gösterilse de piyasada 4 milyon 581 bin 973 adet Kalkınma Bankası payı el değiştiriyor. Bu dalgalanmalarda spekülatif bir girişim olup olmadığı ve hisseleri kimlerin satın aldığı incelenmelidir.”

“Türkiye Kalkınma Bankası'nda yaşanan bu dalgalanmalarda herhangi bir spekülatif girişim olduğunu düşünüyor musunuz? Bu satın almalar kim tarafından, kaç kişi veya kaç kurum, şirket tarafından yapılmıştır” sorusunu Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Halil Öztop yanıtladı.

Genel Müdür Halil Öztop, “Bankanın yüzde 0.92'si, yüzde 1'in bile altında olan bir hisse senedi Borsa İstanbul'da işlem görüyor. Dolayısıyla bu hisse senedinin mevcut fiyat yükselmesi konusunda çok sığ bir hisse senedi. Bu nedenle bu tip fiyat hareketlerine maruz kalabiliyor.”