T24 Haber Merkezi
İşçilerin uluslararası kabul görmüş hakları konusunda en kötü 10 ülke arasında Türkiye de bulunuyor. Listede Türkiye dışında Bangladeş, Belarus, Ekvador, Mısır, Eswatini, Guatemala, Myanmar ve Filipinler de var.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) her yıl yayımladığı Küresel Haklar Endeksi, ülkeleri kolektif işçi haklarına uyumlarına göre derecelendiriyor ve işverenlerin bu hakları ne kadar ihlal edildiğini ortaya koyuyor.
2024 raporuna göre işçiler için en kötü 10 ülke arasında Türkiye de bulunuyor.
Raporda yer alan bilgilere göre; dünya genelinde her 10 ülkeden neredeyse 9'u grev hakkını ihlal ederken her 10 ülkeden yaklaşık 8'i çalışanların daha iyi şartlar ve koşullar için toplu sözleşme yapma hakkını reddediyor.
ITUC endeksine göre bu yıl ülkelerin yüzde 49'u sendika üyelerini keyfî şekilde tutukladı veya gözaltına aldı. Bu oran 2023'te yüzde 46'ydı. Ankete toplamda 151 ülke katıldı.
Sendikaya resmî üyelik engelleniyor
Ülkelerin yüzde 74'ü sendikalara resmî üye kaydını engelledi, bu oran 2023'te yüzde 73'tü. Mısır'da, tüm bağımsız sendikaların feshedildiği 2018 yılından bu yana bağımsız sendika sayısı bin 500'den 150'ye düştü.
151 ülkenin 74'ünde sendikalı olduğu için kişilerin gözaltına alındığı ya da tutuklandığı ortaya çıktı. Bu sayı 2023'te 69'du. Myanmar'da askerî yetkililer bir sendika liderini kaçırmış ve "terörizm" suçlamasıyla mahkûm bile etmeden beş ay boyunca iletişimsiz şekilde, yasal temsil olmaksızın gözaltında tutmuştu.
Birçok ülkede grev hakkı ihlal edildi
Ülkelerin yüzde 87'sinde grev hakkı ihlal edildi ve bu oran 2023'e göre değişmedi. Yine ülkelerin yüzde 75'inde işçilerin sendika kurma veya sendikaya katılma hakkı reddedildi.