Dünya

Türkiye ile Yunanistan arasında yumuşamanın kapısını açan 'afet diplomasisi' sürüyor: Türk uçakları, yangınla mücadele için Atina'da

13 Ağustos 2024 10:13

T24 Dış Haberler

Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinde yumuşama süreci sürerken, Ankara'nın Atina'nın banliyölerinde meydana gelen orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek üzere gönderdiği yangın söndürme uçakları ve helikopterler bölgeye ulaştı. 

Dışişleri Sözcüsü Öncü Keçeli, pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, Yunanistan'ya iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter gönderilmesi için gerekli çalışmalara başlandığını bildirmişti. 

Diplomatik kaynaklar, helikopter ve uçakların bu sabah itibarıyla Atina'nın Venizelos Havalimanı'na indiğini bildirdi. 

Yunanistan'da pazar günü Atina'nın Varnavas banliyösünde başlayan yangın, kısa süre içinde rüzgarın da etkisiyle Atina'nın kuzeyinde yayılmaya başladı. Pazartesi günü arama kurtarma çalışmaları, rüzgarın şiddetinden olumsuz etkilendi ve başka yerleşim bölgeleri de tahliye edildi. 

Yangınlarda şu ana kadar bir kişi hayatını kaybetti. Bu kişinin cesedi Vrilissia'da yanmış bir binada bulundu. 

Pazartesi gecesi rüzgarın şiddetini kaybetmesiyle yetkililer, arama kurtarma ekiplerinin yangınla mücadelede ilerleme kaydettiğini bildirdi. 

Rüzgarın taşıdığı duman, başkent Atina'da da hayatı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, şehirdeki hava kalitesinin tehlikeli seviyeye indiğini ve solunum yolu hastalığı bulunanların tehlikede olduğunu ifade etti.

Mevcut yumuşama afet diplomasisiyle başlamıştı

Türkiye ve Yunanistan, 2022 sonundan itibaren ilişkilerde yumuşama sürecine girdi. 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Yunanistan’ın arama-kurtarma ve insani yardımlar konusunda en hızlı adım atan ülkeler arasında yer alıp dayanışma göstermesi, yumuşama sürecini hızlandırdı.

Daha sonra Türk yetkililer, 28 Şubat 2023'te meydana gelen Tempi tren kazasından sonra Yunan mevkidaşlarına taziye telefonları açtı. 

Kazada hayatını kaybeden makinist Nikos Nalbantis'in babası Dimitrios Nalbantis'in Türkiye'de cezaevinde hükümlü olduğunun öğrenilmesinin ardından Türk ve Yunan makamları harekete geçti.

Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Tekirdağ Cezaevi'nde hükümlü bulunan Dimitrios Nalbantis'in ülkesindeki cezaevine nakledilmesini, Türkiye ile Yunanistan arasındaki hükümlü nakline yönelik anlaşma kapsamında onayladı. Böylece Nalbantis, oğlunun cenazesine katılabildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis, 2023'te önce Temmuz ayında NATO Zirvesi için bulundukları Litvanya’da, sonra da Eylül ayında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için gittikleri New York’ta iki görüşme gerçekleştirdiler ve Türk-Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısının altyapısını oluşturdular.

YDİK toplantısında ekonomik ve ticari ilişkilerin artırılması, turizm ve kültür alanında işbirliği yapılması, Türkiye ve Yunanistan toprakları üzerinden Avrupa’ya enerji aktarımı, ulaştırma projeleri gibi alanlarda somut kararlar görüşüldü. Erdoğan ile Miçotakis, görüşmelerinin ardından hali hazırda yaklaşık 5 milyar dolar ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılmasında mutabık kalındığını açıkladı. Bunun yanı sıra turizm ve kültür alanında yeni işbirliklerine işaret edildi.

Erdoğan, Aralık ayında 6 yıl sonra Atina'ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Türk heyetinin "ilişkilerde temiz bir sayfa açma" hedefiyle gittiği belirtilen ziyarette "İyi Komşuluk Bildirgesi" imzalanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in birbirlerine karşı kullandıkları sert söylemler yerini dostça ifadelere bıraktı. 

Miçotakis de 11 Mayıs'ta iade-i ziyaret yaparak Türkiye'ye geldi.