Gündem

"Türkiye ile ABD arasındaki güvenli bölge görüşmeleri sonuçsuz kaldı"

06 Ağustos 2019 22:33

T24 Dış haberler

The National muhabiri Joyce Karam’ın aktardığına göre Suriye’nin kuzeyine bir güvenli bölge tesis edilmesi için Ankara’da Türkiye ile ABD heyeti arasında yapılan görüşmelerin sonucunda bir anlaşma ilan edilmedi.

TIKLAYIN-"ABD, Türkiye'nin operasyona hazırlandığı bölgeye TIR'larla silah yardımı yaptı" iddiası

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada "ABD ile ortak bir noktada buluşulamaması halinde güvenli bölgeyi tek başımıza oluşturmak zorunda kalacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz pazar günü Türkiye’nin planlarını bölgedeki diğer aktörlerle paylaştığını ifade ederek, "Biz Afrin'e girdik, Cerablus'a da girdik, biz El Bab'a da girdik. Şimdi de Fırat'ın doğusuna gireceğiz. Biz bunu Rusya'yla da paylaştık, Amerika'yla da paylaştık. O bölgede güvenlik koridoru oluşmalı" açıklamasında bulunmuştu. ABD Savunma Bakanı Mark Esper, bugün Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapacağı tek taraflı bir operasyonun “kabul edilemeyeceğini” söyledi. 

TIKLAYIN-Suriye sınırındaki il ve ilçelere 'seferberlik emri' gönderildi

22 Temmuz'da ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey heyetiyle birlikte Ankara'ya güvenli bölge konusunda görüşmeler gerçekleştirmeye gelmiş ve bu müzakereler de sonuçsuz kalmıştı. Karam, bu görüşmelerin ardından pazartesi günü başlayan yeni müzakerelerin de sonuçsuz kaldığını aktardı. Jeffrey, ABD’nin Türkiye’ye 5 ila 14 kilometre arasında bir güvenli bölge teklif ettiğini ancak Ankara’nın bu teklifi reddettiğini söylemişti.