Ekonomi

Türkiye'den Bulgaristan'a 1,5 milyar metreküplük doğal gaz satışı

Anlaşma, 13 yıl geçerli olacak

03 Ocak 2023 15:05

Türkiye ile Bulgaristan arasında yılda yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar doğal gaz transferi sağlayacak işbirliği anlaşması imzalandığı, anlaşmanın süresinin ise 13 yıl olacağı belirtildi.

Türkiye adına imzayı BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, Bulgaristan adına da Bulgargaz Genel Müdürü Denitsa Zlateva attı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, törende Bulgaristan'a doğal gaz satışıyla ilgili açıklama yaptı.

Dönmez, Bulgaristan'a, yıllık yaklaşık 1,5 milyar metreküplük doğal gaz transferi yapılacağını söyledi. Doğal gaz anlaşmasının süresi 13 yıl olacak.

"Avrupa’nın da doğal gaz arz güvenliğine katkı sağlayacak”

Dönmez, "Dönmez, imzalanan mutabakat zaptının iki ülke arasında doğal gaz alanındaki işbirliğini ve bağları daha da geliştireceğine inandığını vurgulayarak “Mutabakat zaptı, Balkan coğrafyasının doğal gaz güvenliğinin artırılmasında da önemli bir adım olacaktır. Bu anlaşmanın süresi 13 yıl olacak ve yıllık yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar bir gaz transferi söz konusu olacak. Başta Bulgaristan olmak üzere Avrupa’nın da doğal gaz arz güvenliğine büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.

Bulgaristan Enerji Bakanı Rossen Hristov imzalanan anlaşmayı "tarihi bir belge" olarak nitelendirdi. Hristov, “Bu anlaşma sayesinde dünyanın tüm doğal gaz üreticilerinden doğal gaz alabilme fırsatını elde etmiş bulunuyoruz. Türkiye’ye kadar ulaşacak gaz miktarlarından bizler de yararlanabileceğiz” ifadesini kullandı.​​​​​​​

Bulgaristan'ın yıllık doğal gaz tüketimi yaklaşık 3,5 milyar metreküp seviyesinde bulunuyor.