Gündem

Türkiye'nin Küresel İklim Grevi | "Artık biz çocukları dinlemelisiniz!"

İstanbul Kadıköy'de etkinlikler başladı

20 Eylül 2019 13:55

İklim aktivistleri Küresel İklim Grevi için bütün dünyayla birlikte Türkiye'de de toplanmaya başladı. Türkiye'deki grevler İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla gibi pek çok şehirde gerçekleşecek. 

Türkiye'de 15 farklı yerde yapılacak grevlerden biri olan İstanbul Yoğurtçu Parkı toplanması için aktivistler Kadıköy rıhtımında bir araya geldi. 

Kadıköy'de toplanan genç aktivistler "Bilimin arkasında birleş" pankartı açtı. 

Grevin gerçekleşeceği Yoğurtçu Parkı'ndan önce genç iklim aktivistlerinden Atlas Sarrafoğlu, Kadıköy Rıhtım'da bir basın açıklaması yaptı. Sarrafoğlu şunları söyledi: "Bugün büyükler de bizlere destek veriyor. Artık hep büyükler hem küçükler iklim grevlerine başlıyoruz. 15 Mart'ta yetişkinler de vardı ama sadece izleyiciydiler. Şimdi artık bir parçasısınız. Artık ona göre hareket etmelisiniz, kavga etmeyi bitirmelisiniz, artık bir araya gelmelisiniz. En önemlisi biz çocukları dinlemelisiniz. Kurtaracak bir gezegenimiz var. Biz de artık okula gidelim. Keyif aldığımız için okulu kırmıyoruz."

"Gezegenimiz yanıyor. Birçok şehir sular altında kalıyor, insanlar evlerini terk ediyor. Yakında bizim de neslimiz tükenecek. Artık bunu anlayın. Artık hayatınız değişti. Ben de sizin gibi korkuyorum zehirli yağmurlardan. Ama yağmurların neden zehirli olduğunu bilmek istiyorum."

Basın açıklamalarının ardından aktivistler Yoğurtçu Parkı'na yürüdü.

Ankara'da grev Kuğulu Park'ta 

İklim krizine karşı mücadele edilmesi ve acil önlem alınması için yapılan küresel eyleme Ankara’dan da destek verildi. Fridays For Future Ankara’nın çağrısıyla Kuğulu Park’ta yapılan eyleme çok sayıda öğrenci okulu boykot ederek katıldı. Ekoloji örgütleri, Tez-Koop-İş, Ankara Tabip Odası ve CHP Ankara İl Örgütü de eyleme destek verdi. Öğrenciler renkli boyalarla hep birlikte “İklim için birleşelim” yazılı pankart boyadı. Eylem boyunca polis sık sık bir an önce bitirilmesi için uyarıda bulundu.

İzmir'in grevi Alsancak'da 

“Sıfır Gelecek” platformunun çağrısıyla Alsancak’ta İskele önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, dernekler, demokratik kitle örgütleri, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de destek verdi.

Basın açıklamasını Deniz Küçükler ve Burcu Narmanoğlu okudu. Açıklamada, tüm dünyada iklim krizi derinleşirken halkın gerçeğin söylenmesi talebine karar alıcıların sessiz kalmaması gerektiğine dikkat çekildi. Narmanoğlu, “Bağlı oldukları meclis ve konseylerde iklim krizini gerçekte olduğu gibi, yani bir varoluş acil durumu olarak ele almalı ve ‘iklim için acil durum’ ilan etmeli” dedi.

Antalya'da da eyleme destek

Antalya’da da bazı çocuklar okula gitmeyerek eyleme destek verdi. İklim krizine karşı somut adımlar atılmasını isteyen öğrenciler, dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde rüzgar gülleri yaparak küresel ısınmanın tehlikelerine işaret etti.

Yaklaşık 30 öğrenci, öğretmenleriyle birlikte biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce’nin doğa dersi kapsamında etkinliğine katıldı. Rüzgar gülleri yapan öğrenciler, küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki yıllarda kaybedilme riski taşıyan Konyaaltı Sahili’ne ve iklim krizine dikkat çekti. Etkinliğe katılan öğrenciler, fabrikalardan çıkan zehirli gazların sera etkisi yaparak her geçen gün dünyayı daha çok kirlettiğini, dünyanın daha çok ısınarak küresel ısınmaya sebep olduğunu vurguladı.

139 ülkede gerçekleşti

Küresel İklim Grevi, 16 yaşındaki Greta Thunberg tarafından başlatılan ve dünya çapında öğrencilerin katılarak büyüttüğü bir eylem olarak 3'üncü kez gerçekleşiyor. Bu grev 23 Eylül'de gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesi olarak belirlendi. İklim grevleri Türkiye dahil 139 ülkede gerçekleşti. 

Türkiye'de gerçekleşecek etkinliklerin listesi şöyle: