Gündem

Türkiye Barolar Birliği: YÖK’ün yetki aşımı ile verdiği üniversitelerin uzaktan eğitim yapması kararı yargıya taşınmıştır

27 Şubat 2023 20:08

T24 Haber Merkezi

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK), üniversitelerin ikinci bir duyuruya kadar bahar döneminin erteleme kararının yargıya taşındığını duyurdu. Birlik'ten yapılan açıklamada, YÖK'ün kararının 'yetki aşımı' olduğu vurgulanarak, "Uzaktan eğitim kararına ilişkin 23 Şubat 2023 tarihinde, Danıştay’a yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açılmıştır" denildi. 

YÖK, 9 Şubat’ta üniversitelerin ikinci bir duyuruya kadar bahar döneminin ertelendiğini duyurdu. 11 Şubat’ta da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini açıkladı. Bu kapsamda Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtları depremzedelerin kullanımına açıldı.

TBB, YÖK'ün 'yetki aşımı' olduğunu gerekçe gösterdiği kararın iptali için Danıştay'a yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldığını bildirdi. TBB'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 17.02.2023 tarihinde yetki aşımı ile verdiği uzaktan eğitim kararına ilişkin 23 Şubat 2023 tarihinde, Danıştay’a yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açılmıştır.

Tüm yükseköğretim kurumlarının online eğitime geçmesine ilişkin uygulama, avukatlık mesleğinin kaynağı olan Hukuk Fakültelerini de kapsaması nedeniyle mesleği anayasal ve yasal hükümler uyarınca planlayan, denetleyen ve düzenleyen Türkiye Barolar Birliğini doğrudan ilgilendirmektedir.

Yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretimin şeklinin belirlenmesi yetkisi kanunda açıkça YÖK’e verilmediğinden; her yükseköğretim kurumunun kendi organları tarafından değerlendirerek karara bağlaması gereken bir konuda yetki aşımı sonucunda verilen dava konusu işlem, yetki yönünden hukuka aykırıdır.

Yaşadığımız depremin yıkıcı sonuçlarını azaltmak ve depremzede yurttaşların öğrenci yurtlarında barınmalarını sağlamak maksadıyla üzerinde çok düşünülmeden, gerekli plan ve program yapılmadan, eğitim bilimcilerin olumsuz görüşüne rağmen verilen karar, geleceğimizin teminatı gençlerin eğitim hakkına tam anlamıyla kavuşmasına engel olacak niteliktedir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na göre yükseköğretimin amaçlarından biri, öğrencileri “İlgi ve yetenekleri yönünde yurt kalkınmasına ve ihtiyaçlarına cevap verecek, aynı zamanda kendi geçim ve mutluluğunu sağlayacak bir mesleğin bilgi, beceri, davranış ve genel kültürüne sahip vatandaşlar olarak yetiştirmek,” iken; devletin depremzede yurttaşlarını barındırma yükümlülüğünü yükseköğretimi adeta feda ederek gerçekleştirmeye çalışmasında kamu yararı denetimi yapılmalıdır."