Ekonomi

Türk şirket fabrikasını yurt dışına taşıyacak: "Bu şartlar altında Türkiye'de büyümek çok zor"

17 Ağustos 2023 08:35

Türkiye’nin en büyük havlu ihracatçılarından Bursalı Grubu, Türkmenistan’da açacağı fabrika ile maliyetlerini yarı yarıya düşürerek, küresel pazarda liderliğe oynayacak. Bursalı Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Bursalı, yaklaşık 15 milyon dolara mal olan fabrikanın montaj süreçlerinin devam ettiğini ve 3-4 ay içerisinde üretime başlayacağını söyledi.

Dünya gazetesinden Kenan Sertalp'in haberine göre, küresel pazarın daraldığını ve üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten Bursalı, şöyle dedi:

Bir asgari ücretlinin bize maliyeti 800 dolar seviyesinde. Geçen sene enerjiden dolayı boyahaneyi kapattık. Elektriği çok tüketen havalı tezgâhlarımız var. Onları da kapattık, kapatmak zorundaymışız da. Çünkü bizim pazarımız Avrupa ve Amerika'da işler çok durgun. Kendi krizlerini yaşıyorlar, Avrupalı temel ihtiyaçlarını alıyor. Örneğin havluda, ‘evde var, bir tane alalım’ diyerek talepleri azaltmaya başladılar. 40 milyon dolar seviyesinde ihracat yaparken bu sene ihracat 10, 15 milyon dolara düştü. Çok ciddi gerileme var. Bugün düşük kapasite çalışıyoruz. Bu şartlar altında Türkiye'de büyümek çok zor. Ürettiğin malı dünya pazarına çıkıp satıyorsun. Dolayısıyla bu maliyetlerle, bu şartlarda bu işi büyük yapmamızın imkânı yok."  

Maliyetler yarı yarıya düşecek

Türkmen iş birliğiyle bu pazara girdiğini aktaran Bursalı, “20 yıldır Türkmenistan'dan iplik alıyoruz. Türkmenistan yılda 300 bin ton pamuk üreten bir ülke. Enerjisi çok ucuz, dünyanın beşinci büyük doğal gaz rezervine sahip. Bizde elektrik 20 cente çıkmış, şu anda 10 sent civarında Türkiye'de. Özbekistan'da 4 cent, Hindistan'da 6, 7 cent. Türkmenistan'da ise, bir kilovatı değil, 100 kilovatı bir cent. Dolayısıyla şu anda Özbekistan gibi bir açılırsa, kimse Türkmenistan’ı tutamaz. Elektrik bedava, doğal gaz bedava. İşçilik de Türkiye’ye göre ucuz" diye konuştu.