Gündem

Türk Hava Kurumu'na kayyım atandı

Erdoğan, THK'ya ilişkin Bu kurum ile bir yere varamayız, kısa sürede masaya yatıracağız" demişti

16 Ekim 2019 13:30

Türk Hava Kurumu’na (THK) kayyım atandı.THK’da kayyum olarak eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı’nın görev yapacağı öğrenildi.

16 Şubat 1925'te Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurum, yazın İzmir’de yaşanan ve günlerce söndürülemeyen yangının ardından gündeme gelmişti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, uçakların neden yangına müdahale amacıyla kullanılmadığı sorusunu yanıtlarken  "THK'nın elinde olan uçaklar 6 tane ama 3'ü şu an yerde, ground vaziyette. Yani motor yuvalarında motor yok; 3 tanesinin faal olduğunu söyleniyor. Bunların da sadece birinin yakıt almaya gittiğini düşünseniz, bir link kurma imkanı yok. Bugün itibariyle Türkiye'de bize hizmet verebilecek bir uçak filosu ne yazık ki bulunmuyor" açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklamanın ardından THK’da kayıtlı uçakların uçuş sertifikaları ortaya çıkmış, uçakların 3'nün Sivil Havacılık Kurumu tarafından verilmiş 2020 yılına kadar geçerli sertifikası bulunduğu belirlenmişti.

Tartışmalar devam ederken İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili sorumlulukları olduğu belirtilen Türk Hava Kurumu’nda (THK) görev yapmış yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıklamıştı. THK'den konuyla ilgili yapılan açıklamada kurumun geçmişten gelen 1,4 milyar lira borcu olduğu ifade edilerek, "Uluslararası bağımsız denetim kurumunun yaptığı çalışmalar sonucu THK’nın tüm şirketlerinin iflasta olduğu, tüm mallarının hacizli olduğu tespit edilmiş, idari ve adli kovuşturmayı gerektiren onlarca dosya ortaya çıkarılmıştır" ifadesi kullanılmıştı. Vakıfbank aracılığıyla borçlarını yapılan kurumdan yapılan açıklamada Erdoğan'ın talimatı ile borçları yapılandırma kararı aldıklarını ifade edilmişti.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu kurum ile bir yere varamayız, kısa sürede masaya yatıracağız" diye konuşmuştu.