Gündem

Turizm çalışanı da yurt dışına gitti; “Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan’dan personel getiriyoruz”

“Pandemi ve sonrasında giden personel sayısı 100 bini geçmiştir"

28 Mayıs 2024 07:00

Yurt içinde tatil yapmanın maliyeti yurt dışı tatillerini bile zaman zaman geride bırakırken, Türkiye’nin turizm sektöründe personelini de rakip ülkelere kaptırdığı ortaya çıktı. Pandemiden bu yana 100 bin turizm çalışanının yurt dışına gittiği tahmin ediliyor. Turizmciler açığı kapatmak için Kırgızistan, Türkmenistan gibi ülkelerden öğrencileri getiriyor.

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Yönetim Kurulu gazetecilerle bir araya geldi. Sözcü’den Recep Genel’in haberine göre. TTYD Başkanı Oya Narin, “Pandemi öncesi yeteri kadar insan kaynağımız vardı. Ancak bu insan kaynağını tutamadık. Hizmet sektöründe güvenlikten kuaföre, servisten aşçıya herkesi Arap Yarımadası transfer ediyor” dedi. Turizm çalışanlarının bu ülkelerde ayda 3-5 bin dolar arasında maaş alabildiklerine dikkat çeken Narin, “Biz o kadar sıkıntı çekiyoruz ki Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan’da okullarla anlaşma yaparak Antalya’ya personel çekiyoruz. Bu ülkelerden gelenlere 500-600 dolar maaş artı yeme, yatma veriyoruz” dedi.

Gazetecilerin “Kaç kişi gitmiştir” sorunu yanıtlayan TTYD Başkan Yardımcısı Mehmet Nane ise “Pandemi ve sonrasında 100 bini geçmiştir. Üst yönetimde, kilit noktalarda, garson, aşçı hep Türkler var” ifadelerini kullandı. Nane, Mısır’da Sharm-El Sheikh’teki otellerde personelin önemli bir bölümünü Türk olduğuna da dikkat çekti. Oya Narin, Türkiye’de sahil şeridinin 5 yıldızlı otellerle dolu olduğuna işaret ederek, “4, 3, 2 ve 1 yıldızlı tesisler olmadığı için daha düşük bütçeli grupları alamıyoruz” dedi. İspanya’da 500 bin yatağa yakın rezidans olduğuna işaret eden Mehmet Nane ise “Rezidans uzun kalışlar için çok önemli. Rezidansların da önünün açılması sektör açısından son derece önemli” diye konuştu.